Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2004 17:48

Πάνω από τα 1,35 δολάρια το ευρώ

NEO ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το ευρώ ξεπερνώντας το επίπεδο των 1,35 δολαρίων. Οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκαν ύστερα από τα αποθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τις πωλήσεις νέων κατοικιών και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών. Η αμερικανική κυβέρνηση, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει δράση, προκειμένου να ανακόψει την πτωτική πορεία του δολαρίου.

ΣΤΑ 1,3502 δολάρια εκτινάχθηκε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα εντάθηκαν ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών το Νοέμβριο στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/23/992174.htm .

Eπιπλέον, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών - εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών - σημείωσαν τον περασμένο μήνα απρόσμενη πτώση κατά 0,8%.

Αντιθέτως, περιορισμένος ήταν ο αντίκτυπος από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα Δεκεμβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/23/992169.htm .

Αρνητικά επηρεάζει το δολάριο και η εκτίμηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αδιαφορούν και στο επόμενο έτος για τη διολίσθησή του.

«Το δολάριο θα εξακολουθήσει να χάνει έδαφος έναντι του ευρώ», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της Morgan Stanley. «Η αντίληψη ότι οι αμερικανικές αρχές δεν θα κάνουν τίποτε για να ανακόψουν την πτωτική του πορεία αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στο ευρώ», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για ευρώ εκδηλώθηκε σήμερα από επενδυτές της Μέσης Ανατολής οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν τις συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Ερβέ Γκαϊμάρ, προειδοποίησε σήμερα ότι η υποχώρηση του δολαρίου μπορεί να αποβεί μακροπρόθεσμα «καταστροφική» για την παγκόσμια οικονομία.

Οικονομολόγοι της ING Financial Markets προχώρησαν σε ανάλυση για το πώς θα είναι ο κόσμος -ιδιαίτερα η Ευρώπη- αν το δολάριο υποχωρούσε στο 1,80 δολ./ευρώ. Η απάντηση είναι δυσάρεστη, ιδιαίτερα αν ο αναγνώστης είναι Γερμανός, Γάλλος ή Ιταλός http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/23/991984.htm .