Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2004 00:01

Κλίμα ευφορίας

ΚΕΡΔΗ κατόρθωσε να αποκομίσει η Wall Street παρότι οι περισσότερες αισιόδοξες οικονομικές αναφορές διεύρυναν το μίνι προχριστουγεννιάτικο… ράλι, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κυμάνθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

ΚΕΡΔΗ κατόρθωσε να αποκομίσει η Wall Street παρότι οι περισσότερες αισιόδοξες οικονομικές αναφορές διεύρυναν το μίνι προχριστουγεννιάτικο… ράλι, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κυμάνθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Οι βασικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 διατήρησαν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας παρά τα μέτρια κέρδη, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε χαμηλή, με τους περισσότερους συναλλασσομένους να απουσιάζουν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Πάντως οι επενδυτές χαιρέτισαν με αισιοδοξία τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ τα οποία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, οδήγησαν τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες Dow Jones και Nasdaq σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 11,23 μονάδες, ποσοστό 0,10%, φθάνοντας στις 10.827,12 μονάδες. Με άνοδο 3,59 μονάδων, ποσοστό 0,17%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.160,62 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, για τις προσωπικές δαπάνες, τις παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη συνιστούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα διατηρήσουν την ίδια ταχύτητα και το επόμενο έτος.

Για την εβδομάδα τα κέρδη του S&P 500 ανήλθαν στο 1,6% και του Dow Jones στο 1,9%, ενώ τα εβδομαδιαία κέρδη του Nasdaq διαμορφώθηκαν στο 1,3%. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές διατήρησαν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας υποστηριζόμενες από τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε σε νέα ιστορικά έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, τα κέρδη για τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες ήταν μέτρια καθώς οι συναλλασσόμενοι εστίασαν στο κλείσιμο των βιβλίων τους την τελευταία ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ το νέο υψηλό ρεκόρ του ευρώ επηρέασε την ψυχολογία των επενδυτών μετά τα πρόσφατα κέρδη των μετοχών.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο συναλλαγματικός παράγοντας θα παίξει βασικό ρόλο στην πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών τα δύο πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους.

Η επίμονη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελεί απειλή για τα εταιρικά κέρδη και το κλίμα της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.041,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,5% στις 2.950,9 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ