Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2004 08:38

Eλαφρά διαφοροποίηση της τιμής του πετρελαίου

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, ανακάμπτοντας από την πτώση, που σημείωνε νωρίτερα, καθώς ανησυχίες επικρατούν για ενδεχόμενες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις το εορταστικό τριήμερο.

Οι διαπραγματευτές αγόρασαν συμβόλαια κατά το τέλος της συνεδρίασης, μετά την αναταραχή στο Ιράκ και τις απειλές σε άλλες χώρες εξαγωγής πετρελαίου, ότι οι προμήθειές τους θα διαταραχθούν. Το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη υποχώρησε κατά 3,3% χθες, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, ότι τα αποθέματα του αργού και των προϊόντων του, αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Οι τιμές, ενδέχεται να υποχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

«Υπάρχει ανησυχία για τρομοκρατικές ενέργειες το τριήμερο των εορτών», ανέφερε ο Kyle Cooper, αναλυτής αγορών της Citigroup Inc., στο Χιούστον, συμπληρώνοντας: «Εχουν γίνει ήδη επιθέσεις στο Ιράκ και πολλά μπορεί να συμβούν μέσα σε τρεις ημέρες».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά έξι σεντς, φθάνοντας στα 44,18 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Αυτήν την εβδομάδα υποχώρησε σε ποσοστό 5,1% και βρίσκεται κατά 21% χαμηλότερα από τα υψλότερα επίπεδα των 55,67 δολ. το βαρέλι, που άγγιξε στις 25 Οκτωβρίου. Οι τιμές του πετρελαίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, βρίσκονται κατά 36% υψηλότερα.

Στο Λονδίνο, το μπρεντ, για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, αυξήθηκε κατά επτά σεντς, φθάνοντας στα 41,71 δολ. το βαρέλι, στο International Petroleum Exchange. Το μπρεντ, έχει υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 22% από τα 51,95 δολ. το βαρέλι, που έφθασε στις 27 Οκτωβρίου και στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1988.

Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης έκλεισε στη 1 μ.μ., αντί στις 2:30' μ.μ., χθες και θα παραμείνει κλειστό σήμερα για τα Χριστούγεννα. Το International Petroleum Exchange, έκλεισε στις 6 μ.μ., τοπική ώρα και θα είναι σήμερα κλειστό, καθώς δεν θα λειτουργήσει στις 27 και τις 28 Δεκεμβρίου.