«Η Ρωσία δεν είναι Κύπρος και η Uniastrum δεν μπορούσε να λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτουργεί μία τράπεζα στην Κύπρο», δήλωσε ο Τζορτζ Πισκόβ, εκ των ιδρυτών της ρωσικής τράπεζας.
«Η Ρωσία δεν είναι Κύπρος και η Uniastrum δεν μπορούσε να λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτουργεί μία τράπεζα στην Κύπρο», δήλωσε ο Τζορτζ Πισκόβ, εκ των ιδρυτών της ρωσικής τράπεζας, προσθέτοντας πως αυτό είναι που δεν κατάλαβαν οι διευθυντές της Τράπεζας Κύπρου «και τα αποτελέσματα της ρωσικής τράπεζας δεν ήταν τα επιθυμητά».
«Δεν μπορείς να παίζεις με τους δικούς σου κανόνες σε ξένο γήπεδο και δυστυχώς αυτό έκανε η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου», ανέφερε στο περιοδικό «InBusinessNews» ο Πισκόβ, που κατέχει το 10% της ρωσικής τράπεζας. Όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της Uniastrum έκρουαν από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς όμως να βρουν πρόσφορο έδαφος.
«Η Uniastrum δημιουργήθηκε με στόχο να καταστεί κορυφαία», τόνισε. «Το δίκτυό της, όταν το 2008 έγινε η εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου, συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα δέκα μεγαλύτερα στη Ρωσία. Πιστεύαμε πως τον ίδιο στόχο είχε και η Τράπεζα Κύπρου όταν προχωρούσαμε σε συμφωνία. Αλλά αν θέλεις να επεκταθείς ραγδαία πρέπει να έχεις και την ανάλογη διάθεση ανάληψης κινδύνου. Αν δεν άλλαζε η στρατηγική, η Uniastrum σήμερα θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη», επεσήμανε ο Τζορτζ Πισκόβ.
Παρά την άσχημη θέση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η ρωσική τράπεζα, ο ίδιος προέβλεψε πως αν αλλάξει η στρατηγική, τότε θα έρθει σε σημείο «break-even» σε δύο χρόνια.
Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο της τράπεζας που δημιούργησε το 1994 μαζί με τον Γκατζίκ Ζακαριάν, έναντι βέβαια της σημερινής της αξίας. Αν και απέφυγε να κοστολογήσει την τράπεζα σήμερα, η αναφορά του σε 0,6% της λογιστικής αξίας για τράπεζες του μεγέθους της Uniastrum δίνει κάποιες ενδείξεις. Επί του προκειμένου χαρακτήρισε λογική της απομείωση της υπεραξίας της Uniastrum κατά 300 εκατ. που περιλαμβάνεται στην Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας Κύπρου για το 2012.
Πηγή: ΑΜΠΕ