Μακριά από συμφωνία με την τρόικα για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της ΕΛΒΟ παραμένουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας.
Μακριά από συμφωνία με την τρόικα για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της ΕΛΒΟ παραμένουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας.
Αντί της προγραμματισμένης για χθες τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών -η οποία αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά για την επόμενη εβδομάδα- επαναλήφθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Φώφη Γενηματά.
Η αναβολή της τηλεδιάσκεψης βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, η οποία αναμένει την τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη Λάρκο, η οποία είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα για την χορήγηση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
Περισσότερα στοιχεία
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν εκ νέου οι λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης για την εξυγίανση των δύο αμυντικών βιομηχανιών. Ειδικά για το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, η κα Γεννηματά προσκόμισε περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις παραγγελίες συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ που πρέπει να εκτελέσουν τα ΕΑΣ μόλις δοθεί το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η επιχειρηματολογία για τη βιωσιμότητα της πρότασης της ελληνικής πλευράς για εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για τις αμυντικές βιομηχανίες, τα υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας πρότειναν για τα ΕΑΣ την απόσχιση του στρατιωτικού σκέλους από το πολιτικό.
Επειτα και από μια γενναία μείωση του προσωπικού των περίπου 850 εργαζομένων, το σκέλος που ασχολείται με την κατασκευή πυρομαχικών θα μπορούσε να συνεχίσει να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενόσω θα εξυγιαίνονταν εν λειτουργία.
Τούτο έχοντας ως δεδομένο κοινοτικό κανονισμό, ο οποίος προβλέπει ότι μονάδες που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενόπλων δυνάμεων των κρατών-μελών έχουν μεταχείριση φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης και άρα δεν υφίσταται θέμα παράνομων κρατικών ενισχύσεων.
Η δε βιωσιμότητα της μονάδας θα εξασφαλιζόταν από την εκτέλεση των παραγγελιών που έχουν ήδη εξασφαλίσει από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Παράλληλα, με τη μετατροπή σε στρατιωτική μονάδα τα ΕΑΣ «διαγράφουν» και την υποχρέωση να καλύψουν σχεδόν το σύνολο παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πολιτικό σκέλος, το οποίο επιβαρύνεται με το 15% των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, θα μπορούσε μετά τη βελτίωση της αγοράς να πουληθεί σε ιδιώτες.
Το αντεπιχείρημα στο οποίο συνεχίζει να επιμένει η τρόικα είναι ότι με τον τρόπο αυτό καλύπτεται μεν το πρόβλημα της ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά όχι και η ουσία του προβλήματος. Δηλαδή του μεγάλου ελλείμματος που παράγει η μονάδα και το οποίο επιβαρύνει σε ετήσια βάση τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Επίσης οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιδρούν και για τα 140 εκατ. ευρώ που εκτιμά το Δημόσιο ότι θα είναι το κόστος των απολύσεων.
Στο θέμα της ΕΛΒΟ, για το οποίο έγινε χθες συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο, η τρόικα είναι ακόμη πιο κατηγορηματική, ζητώντας την αναστολή λειτουργίας της μονάδας και μεταφορά των περίπου 350 εργαζομένων σε άλλες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η πρόταση που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, προβλέπει τη μετατροπή της μονάδας της Θεσσαλονίκης σε στρατιωτικό εργοστάσιο, ώστε να τύχει της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης που σχεδιάζεται να έχουν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Αναβολή για το 1 δισ.
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας παραδέχθηκε πως η καθυστέρηση της συμφωνίας στα προαπαιτούμενα μέτρα του Σεπτεμβρίου μεταθέτουν και την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του μήνα. Εκτός όμως από τις αμυντικές βιομηχανίες, το πακέτο των διαρθρωτικών ορόσημων είναι «ανοιχτό» και στο θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο.
Η διαπραγμάτευση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, τον περασμένο μήνα, δεν προχώρησε πέρα από το ελληνικό αίτημα για τη δίμηνη παράταση στην περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να γίνει ο «ονοματισμός» των 12.500 του δευτέρου κύματος της κινητικότητας, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Το αίτημα του κ. Μητσοτάκη έχει ως βάση ότι θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης των δομών των υπουργείων, ώστε τα άτομα τα οποία θα τεθούν σε κινητικότητα να προκύψουν αυτόματα από τη μείωση των οργανικών θέσεων. Από την πλευρά της η τρόικα έχει ζητήσει «ονοματισμό» του δευτέρου κύματος άμεσα, διαφορετικά ζητεί μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων από το Δημόσιο. Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης που αναμένεται περί τα τέλη του μήνα.
Σημειώνεται ότι στα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται και η ψήφιση του νέου κώδικα για τους δικηγόρους που έχει ήδη ολοκληρωθεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία και ο σχετικός νόμος έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Σκληρή στάση για την ΕΛΒΟ
Η τρόικα δεν αποδέχεται το ενδεχόμενο να ενταχθεί η ΕΛΒΟ στον ευνοϊκό κανονισμό για την αμυντικές βιομηχανίες αν πρώτα δεν πειστεί με συγκεκριμένα στοιχεία ότι παραπάνω από το 50% της δραστηριότητας της μονάδας εξυπηρετεί προμήθειες και οχήματα του Ελληνικού Στρατού.
Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί δεδομένου ότι στην ΕΛΒΟ συναρμολογούνται τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
«Δεν υπάρχει για εμάς άλλο σενάριο από τη διατήρηση εν λειτουργία του στρατιωτικού σκέλους» τόνιζε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας, το οποίο συμμετείχε στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Σε ερώτηση σχετικά με τη μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και τις συνεχείς αναβολές της τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η ίδια πηγή τόνισε ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να ενισχύσει τα επιχειρήματά της. «Θέλουμε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν» επισήμανε, λέγοντας όμως ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λύση του θέματος των αμυντικών βιομηχανιών.
«Ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης»
Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, αφού με τα ισχύοντα το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ό,τι έχει προγραμματιστεί, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει από σήμερα ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα το 2015 και το 2016, διότι με τα σημερινά δεδομένα ακριβώς το αντίθετο είναι το πιο πιθανό.
Αυτή είναι η εκτίμηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, η οποία εγκαλεί την τρόικα ότι θέτοντας τέτοια ζητήματα, προκαλεί τον εκτροχιασμό της οικονομικής, επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που μόλις φαίνεται να αποκαθίσταται στη χώρα μετά το Μάιο του 2013 και μάλιστα σε πιο στέρεες βάσεις από ό,τι σε προηγούμενες περιπτώσεις.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων επισημαίνεται ότι στην περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου 2013 έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα πολύ σημαντικές ευνοϊκές εξελίξεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας που δείχνουν την ουσιαστική βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη χώρα με αποτέλεσμα την ταχεία επιβράδυνση της πτώσης του ΑΕΠ το 2013, σε ποσοστό κάτω του 3,7% και την αναμφισβήτητη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας από το 2014, την αξιοσημείωτη περαιτέρω βελτίωση της πορείας της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2013, την επίτευξη εντυπωσιακής προόδου σε όλους τους τομείς του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και την εντυπωσιακή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν γίνει αντιληπτές και σε μεγάλο βαθμό αποδεκτές από τους επενδυτές διεθνώς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες τοποθετούν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα. Αποτέλεσμα της μεγάλης εισροής κεφαλαίων ήταν η «άνετη» ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια οι εντυπωσιακές εξελίξεις στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως σημειώνεται.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - [email protected]