Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 12:18

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την συμφωνία στην Ουάσινγκτον και την αποτροπή της χρεοκοπίας στις ΗΠΑ, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει το deal. 

Πτωτικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την συμφωνία στην Ουάσινγκτον και την αποτροπή της χρεοκοπίας στις ΗΠΑ, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει το deal.  

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst300 υποχωρεί 0,27%, o FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει απώλειες  0,42%, ο CAC 40 βρίσκεται στο -0,67%, ο DAX στο -0,63%, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,62%.

Όπως τονίζει ο Λούις Γκάργκουρ, επικεφαλής επενδύσεων στην LNG Capital, μπορεί η συμφωνία στις ΗΠΑ να είναι καλό νέο για τις αγορές, ωστόσο είχαν σε μεγάλο βαθμό αποτιμήσει ότι θα υπάρξει συμφωνία για αυτό και σήμερα εμφανίζονται... ασυγκίνητες.

Η συμφωνία παρατείνει την δυνατότητα δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και εξασφαλίζει την πλήρη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου,

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Citigroup, αυτό που κατάφεραν οι νομοθέτες στις ΗΠΑ είναι απλά να «κλωτσήσουν το τενεκεδάκι» παρακάτω, χωρίς ουσιαστικά να λύνεται το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να παίρνει απλά μία παράταση.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Crédit Agricole, Γκάρι Γιάου, τώρα που το θέμα με την Ουάσινγκτον έχει – προς το παρόν- τελειώσει, οι επενδυτές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται και πάλι στα οικονομικά στοιχεία και τον αντίκτυπο που είχε το shutdown στην οικονομία. Το ότι το ίδιο σενάριο με αυτό που αντιμετωπίσαμε αυτές  τις 17 περίπου μέρες στις ΗΠΑ, μπορεί να συμβεί σε λίγους μήνες ξανά, σίγουρα θα επηρεάσει τις αγορές.

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Roche ενισχύεται 1,41% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας γ’ τριμήνου όπου σημείωσε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 8%.

Η μετοχή της Carrefour σημειώνει κερδη 1,96% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας όπου έδειξαν ότι οι πωλήσεις της εταιρείας επέστρεψαν στην οδό της ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο.

Βουτιά 8,77 % σημειώνει η μετοχή της KPN καθώς η America Movil ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει στην αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου στην εταιρεία.