Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 10:53

Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, χάνοντας μέρος των κερδών που κατέγραψαν στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης. Στο επίκεντρο παραμένουν οι ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές να παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, χάνοντας μέρος των κερδών που κατέγραψαν στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές να παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, λιγότερο από ένα 24ωρο προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 07:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα έχει πλέον την άδεια να δανείζεται και δεν θα μπορεί να λογαριάζει παρά μόνο στα εξαντλούμενα αποθεματικά του.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, λίγες ημέρες αργότερα, κάπου ανάμεσα στην 22α και την 31η Οκτωβρίου,  οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurifirst 300 υποχωρεί κατά 0,4% στις 1.258,25 μονάδες. Χθες, είχε ενισχυθεί κατά 0,9%.

Μεταξύ των μεγάλων χαμένων είναι οι μετοχές των LVMH και Danone, οι οποίες υποχωρούν κατά 5,6% και 4,9%, αντίστοιχα, καθώς απογοήτευσαν οι πωλήσεις τους στο τρίτο τρίμηνο.