Μερικές μόνο ώρες απομένουν στο Κογκρέσο προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου και την αποφυγή στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ, με τη Γερουσία να φαίνεται ότι είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό.
Μερικές μόνο ώρες απομένουν στο Κογκρέσο προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου και την αποφυγή στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ, με τη Γερουσία να φαίνεται ότι είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 07:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα έχει πλέον την άδεια να δανείζεται και δεν θα μπορεί να λογαριάζει παρά μόνο στα εξαντλούμενα αποθεματικά του.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, λίγες ημέρες αργότερα, κάπου ανάμεσα στην 22α και την 31η Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους.
Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την τύχη του δολαρίου, καθώς των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που θεωρούνταν ως τα ασφαλέστερα του πλανήτη.
Χθες το βράδυ, οι Ρεπουμπλικανοί που κυριαρχούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία με στόχο να αυξηθεί το όριο του χρέους ώστε να τερματιστεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, επειδή η ψηφοφορία αυτή δεν υποστηριζόταν από τους βουλευτές του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party.
Οι επικεφαλής της Γερουσίας, ο αρχηγός της δημοκρατικής πλειοψηφίας Χάρι Ριντ και αυτός της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, δήλωσαν ότι θα εργαστούν για μια λύση. Μια συμφωνία ενδέχεται να επισημοποιηθεί σήμερα το πρωί (τοπική ώρα).
«Προχωρούμε πολύ καλά, δεν έχουμε φτάσει ακόμη, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά» σε μια συμφωνία, δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σάμερ. «Αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές», πρόσθεσε.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το σχέδιο των Ριντ και Μακόνελ περιλαμβάνει ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εξακολουθήσει να δανείζεται ως τις 7 Φεβρουαρίου και στο ομοσπονδιακό κράτος να λειτουργήσει και πάλι πλήρως ως τις 15 Ιανουαρίου. Σε αντάλλαγμα, οι Δημοκρατικοί θα κάνουν παραχωρήσεις σε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, η οποία ήταν το στοιχείο που πυροδότησε τη σημερινή κρίση, κυρίως απαλείφοντας ένα φόρο επί των ασφαλιστικών εταιρειών.
Το θέμα είναι αν το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών θα επικυρωθεί σήμερα από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και τους δικούς του.
Σύμφωνα με το βουλευτή Τσάρλι Ντεντ, ο Τζον Μπένερ δεν πρόκειται να προβάλει αντίσταση και θα δεχθεί να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή οποιοδήποτε συμβιβασμό επιτευχθεί στη Γερουσία, παρά την αντίθεση ενός μέρους της πλειοψηφίας του. Θα πρέπει ως εκ τούτου να βασιστεί εν μέρει στις ψήφους των Δημοκρατικών.
Με υποβάθμιση απειλεί η Fitch
Χθες το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε την άριστη αξιολόγηση «ΑΑΑ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση.
Η απόφαση υποβάθμισης ή μη του αξιόχρεου των ΗΠΑ από το διεθνή οίκο αξιολόγησης αναμένεται να έχει ληφθεί έως τα τέλη του α΄ τριμήνου του 2014, αν και ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τα γεγονότα, όπως η διάρκεια της συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του δανεισμού.
Σύμφωνα με την Fitch, η απόφαση ελήφθη καθώς οι αμερικανικές αρχές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο θέμα της αύξησης του ορίου του χρέους εγκαίρως.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του δολαρίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters