Την αντίθεσή του σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ σημείωσε πως είναι νωρίς για να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα μέτρα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι είναι πολυ νωρίς για να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα δημοσιονομικά μέτρα .Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, υπάρχουν ακόμη ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα που εξετάζει η αποστολή της Τρόικας. Μόλις τελειώσει, θα ξέρουμε για νέα μέτρα, τόνισε. Ουσιαστικά, τόσο ο Νταϊσελμπλουμ όσο και ο Ρεν απέφυγαν να απαντήσουν ξεκάθαρα για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, παραπέμποντας στην αξιολόγηση της τρόικα.
Παράλληλα υπογράμμισε πως το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το β’ εξάμηνο του 2014, θα συζητηθεί Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της, δήλωσε.
Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα μετά από σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, πραγματοποιεί μεγάλη προσπάθεια για να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα το τρέχον έτος, ωστόσο έχει πολλά ακόμα να κάνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον δημόσιο τομέα και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Δεν υπάρχει στήριξη από το Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης.
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, το συμπέρασμα της έκθεσης της τρόικας θα απελευθερώσει τη δόση των 2,3 δισ. ευρώ της βοήθειας για τη χώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως πρόσθεσε, όλες οι επιλογές για την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης είναι ανοιχτές, και το θέμα θα συζητηθεί ξανά το Νοέμβριο.
Για την Πορτογαλία, ο Ντάισενπμπλουμ τόνισε πως οι μακροχρόνιες προκλήσεις παραμένουν και θα συζητηθεί η στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης στο α’ τρίμηνο του 2014.
Ρεν : To μπαλάκι στο γήπεδο της Ελλάδας
Από την πλευρά του ο ‘Ολι Ρεν, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το εάν χρειάζονται νεά μέτρα στην Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα.
Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση στα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα» ενώ τόνισε ότι η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και τα χρονοδιαγράμματα θα εξαρτηθούν από ίδια τη χώρα.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το 1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, εάν και εφόσον καλύψει τα προαπαιτούμενα.