Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2004 14:16

Πυρά του γενικού διευθυντή της Εurostat κατά Σημίτη για την απογραφή

Απάντηση σε άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στους Financial Times για το θέμα της απογραφής, έδωσε με δικό του άρθρο http://news.ft.com/cms/s/745b2b44-5874-11d9-9940-00000e2511c8.html (με ημερομηνία 28/12) στην ίδια εφημερίδα ο γενικός διευθυντής της Eurostat, Γκιούντερ Χανράιχ.

Αφού συμφωνεί με την παρατήρηση του πρώην πρωθυπουργού για την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος παρακολούθησης των δημοσιονομικών στοιχείων που παρέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο κ. Χανράιχ εκφράζει τη διαφωνία του με τη θέση του κ. Σημίτη ότι η αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών είναι αποτέλεσμα αναδρομικής χρήσης των νέων λογιστικών κανόνων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χάνραιχ, η σχετική έκθεση της Eurostat (που παρουσιάστηκε στην Κομισιόν την 1η Δεκεμβρίου και στο Συμβούλιο Ecofin στις 7 Δεκεμβρίου) δείχνει ότι υπάρχει ξεκάθαρη υποτίμηση των αμυντικών δαπανών, ανεξάρτητα από τη λογιστική μέθοδο που χρησιμοποιείται, υπερτίμηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και λανθασμένος υπολογισμός των κεφαλαιοποιημένων τόκων από τα κρατικά ομόλογα.

Με αφορμή το άρθρο-απάντηση του γενικού διευθυντή της Eurostat, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, ανέφερε τα εξής:

«Σε γραπτή δήλωση, που έδωσε ο γενικός διευθυντής της Eurostat, Γκιούντερ Χανράϊχ, η οποία είναι δημοσιοποημένη στην ιστοσελίδα της Eurostat και στους Finacial Times http://news.ft.com/cms/s/745b2b44-5874-11d9-9940-00000e2511c8.html , αναδεικνύονται περίτρανα οι αλχημείες των κυβερνήσεων Σημίτη, για να εμφανίσουν ψευδώς περιορισμένα τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας και να δώσουν, έτσι, ψευδή εικόνα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στον ελληνικό λαό, για την πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών στοιχείων.

Ειδικότερα, στην έκθεση της Eurostat, μεταξύ άλλων, προκύπτουν ότι:

1. Οι ελληνικες αρχές είχαν σαφώς υποτιμήσει στις αναφορές τους τις αμυντικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταγραφής τους.

2. Είχαν υπερτιμήσει τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων, και

3. Υπολόγιζαν λανθασμένα τους κεφαλαιοποιημένους τόκους από τα κρατικά ομόλογα.

Η Eurostat διαπίστωσε πως παρά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών ότι θα εφαρμόσουν τους κατάλληλους λογιστικούς κανόνες, αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε σωστά. Η αναφορά, επίσης, καταδεικνύει ότι, παρά τις ανησυχίες, που είχε κατ'επανάληψη εκφράσει δημοσίως η Eurostat, οι πληροφορίες, που παρείχαν οι ελληνικές αρχές, δεν της επέτρεπαν να καταλήξει στα σωστά μεγέθη του ελληνικού ελλείμματος.

Τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά στην Ε.Ε., όπως ήταν φυσικό να γίνει, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Κατέρρευσε, έτσι, η προσπάθεια όλων όσων επιχείρησαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στη ΝΔ για την απογραφή. Οι κυβερνήσεις Σημίτη είναι πολλαπλώς εκτεθειμένες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Εκτεθειμένος, όμως, είναι και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, με δηλώσεις του, ανέλαβε να καλύψει τις λογιστικές αλχημείες των κυβερνήσεων Σημίτη».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δε μπορούσε συνεπώς να κάνει οτιδήποτε άλλο, παρά να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Eurostat», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Εβερτ.