Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2004 09:16

Ο όμιλος Μυτιληναίου εξαγοράζει από την Alcan την Αλουμίνιον της Ελλάδος

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την αγορά του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει η Alcan Inc. στην Αλουμίνιον της Ελλάδος κατέληξε η Μυτιληναίος Α.Ε. προς 6,95 ευρώ ανά μετοχή.

Οι εταιρείες Alcan και Μυτιληναίος συμφώνησαν επίσης ότι η Alcan θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική και βιομηχανική υποστήριξη στην Αλουμίνιον της Ελλάδος.

«Η ανωτέρω συναλλαγή αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική επιλογή της Alcan, ενώ θα συμβάλει και στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Αλουμίνιον της Ελλάδος», δήλωσε η κ. Cynthia Carroll, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alcan Primary Metal Group.

Η Alcan κατέχει περίπου 12,98 εκατ. μετοχές της Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε., οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 60% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Μυτιληναίος Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων και προς τούτο συνδεόμενα πρόσωπα θα αποκτήσουν αρχικώς ποσοστό 53% του μετοχικού κεφαλαίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος από την Alcan.

Για το υπόλοιπο ποσοστό (7%) της Alcan παρέχεται στην τελευταία η δυνατότητα μέσω δικαιώματος προαίρεσης, που προβλέπεται στη συμφωνία, να το διαθέσει στη Μυτιληναίος Α.Ε. στο μέλλον.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία έχει δομηθεί με τρόπο ο οποίος είναι σύμφωνος με τη νομοθεσία και τις αρχές της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς καθώς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημόσια προσφορά και η διαγραφή της Αλουμίνιον της Ελλάδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η μεταβίβαση των μετοχών καθώς και η ολοκλήρωση της εξαγοράς τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς και του υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2005.

«Η εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε., κορυφαίου μεταλλευτικού, μεταλλουργικού και βιομηχανικού συγκροτήματος της Ελλάδος με εξειδικευμένο και αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου μας», δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων.

«Θα συνεργαστούμε άμεσα με τη διοίκηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε. για την προώθηση των ήδη προσχεδιασμένων επενδύσεων με τη μέγιστη προστιθέμενη αξία για την εταιρεία, εκ των οποίων η πλέον επείγουσα και σημαντική είναι ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας που θα καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες της εταιρείας», πρόσθεσε.

H Μυτιληναίος Α.Ε. - Όμιλος Επιχειρήσεων αποτελεί κορυφαίο βιομηχανικό Όμιλο δραστηριοποιούμενο στους τομείς της Μεταλλουργίας, Ενέργειας και Αμυνας. Ο Όμιλος Μυτιληναίου δραστηριοποιείται διεθνώς μέσω παραγωγικών μονάδων και στρατηγικών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχοντας κυρίαρχη θέση στους περισσότερους από τους τομείς που δραστηριοποιείται. Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης στρατηγικής ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει επεκταθεί σταθερά στους τρεις ανωτέρω τομείς μέσω εξαγορών και επενδύσεων. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε. αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από ευκαιρίες συνεργιών σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και συνεργασίας με τον Όμιλο Μυτιληναίου. Μετά την παραπάνω εξαγορά, ο Όμιλος απασχολεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό 4.500 άτομα.

H Alcan είναι μία πολυεθνική, ανταγωνιστική επιχείρηση στην αγορά του αλουμινίου και της συσκευασίας, καθώς επίσης και στην ανακύκλωση αλουμινίου. Με τις παγκόσμιας εμβέλειας δραστηριότητες στο πρωτογενές αλουμίνιο, τα προϊόντα αλουμινίου, καθώς επίσης και τα ευέλικτα και ειδικά προϊόντα και υπηρεσίες συσκευασίας, τις αεροδιαστημικές εφαρμογές, την επεξεργασία βωξίτη και αλουμινίου, σήμερα η Alcan βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ικανή για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των πελατών της για καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες. Τέλος, η Alcan απασχολεί 88,000 άτομα και έχει τις λειτουργούσες εγκαταστάσεις της σε 58 χώρες.