Για τον κίνδυνο παγκόσμιου οικονομικού χάους αν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 17 Οκτωβρίου προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές, ενώ συμπληρώνονται δώδεκα μέρες από τη μερική διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, της πρώτης μετά από 17 χρόνια.
Για τον κίνδυνο παγκόσμιου οικονομικού χάους αν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 17 Οκτωβρίου προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές, ενώ συμπληρώνονται δώδεκα μέρες από τη μερική διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, της πρώτης μετά από 17 χρόνια.
Οι αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, πως επειδή όλοι γνωρίζουν το τι μπορεί να ακολουθήσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Πέμπτη, είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Θέλοντας να επιτύχουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της Υγείας, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών του κόμματός τους να μη συνδεθούν αυτά τα δύο θέματα.
Αν και την Παρασκευή φημολογείτο ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, αλλά ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η πρόοδος των συνομιλιών, καθώς οι συμμετέχοντες στον διάλογο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι δύο πλευρές μίλησαν μόνο για «εποικοδομητικές συνομιλίες».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο κ. Ομπάμα θα υπέγραφε ένα μέτρο για τη βραχεία αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, εάν το Κογκρέσο ενέκρινε ένα «καθαρό» νομοσχέδιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά θα προτιμούσε ένα πιο μακροπρόθεσμο μέτρο.
Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί ότι η πρόταση των Ρεπουμπλικανών, η οποία επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλά συνδέει το ζήτημα αυτό με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, δεν είναι αποδεκτή, διότι μπορεί να φέρει εκ νέου τη χώρα προ του κινδύνου να κηρύξει πτώχευση σε έξι εβδομάδες.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ κάποιοι προσδοκούν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν το πρωί της Δευτέρας, όταν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με μια ομάδα περίπου 150 ηγετών μεγάλων επιχειρήσεων και τους ενημέρωσε για την εξέλιξη και την προοπτική των συνομιλιών. Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με 25 κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών για τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, τις επιπτώσεις στην οικονομία και στη λειτουργία των πολιτειακών υπηρεσιών.
Προειδοποίηση ΔΝΤ
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο μιας «μεγάλης οικονομικής αναταραχής», με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, εφόσον δεν μπορέσουν να αυξήσουν το όριο δανεισμού τους.
Αμεση δράση ζητούν οι χώρες του G20
Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών και ηγετικά στελέχη των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, που συνεδριάζουν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιλύσουν το πρόβλημα, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: ΑΜΠΕ