Τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Όπως είπε ο υπουργός Γ. Μανιάτης, πρόκειται για μια καινοτόμο δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ποιοτικού τουρισμού της Ελλάδας, δίνοντας σε έναν τουριστικό πληθυσμό -που, όπως είπε, ανθεί και αριθμεί ήδη 8.000.000 τουρίστες παγκοσμίως και πάνω από 4.000.000 μόνο στην Ευρώπη- έναν νέο προορισμό, όπως η χώρα μας.
Τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, η δημιουργία του Δικτύου αυτού θα επιτρέψει την επιμήκυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση των τουριστικών μονάδων, ως ειδική υποδομή, με την ανάπτυξη παράλληλων επαγγελμάτων.
Ειδικότερα, σημείωσε πως πρόκειται για μια καινοτόμο δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ποιοτικού τουρισμού της χώρας, δίνοντας σε έναν τουριστικό πληθυσμό -που, όπως είπε, ανθεί και αριθμεί ήδη 8.000.000 τουρίστες παγκοσμίως και πάνω από 4.000.000 μόνο στην Ευρώπη- έναν νέο προορισμό, όπως η χώρα μας.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε ακόμη πως εντός τριών μηνών η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ μετά την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, θα προκύψει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τους όρους, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να επιτραπούν δραστηριότητες καταδυτικών πάρκων στη χώρα.
Στην Επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της υδρογραφικής υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Διεύθυνσης Χωροταξίας και του τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.