Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2003 07:02

ΗΠΑ : Μείωση αποθεμάτων άνοδος πετρελαίου

ΑΥΞΗΣΗ 2,2% σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 26 ετών την εβδομάδα που πέρασε, μετά την απεργία ενός μηνός στη Βενεζουέλα, η οποία έχει διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου της μεγαλύτερης στον κόσμο καταναλώτριας χώρας.

Οι προμήθειες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9,1 εκατ. βαρέλια ή ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στα 277,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η μείωση των αποθεμάτων θα ήταν μεταξύ 2,1 εκατ. και 2,6 εκατ. βαρελιών.

«Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου ήταν αναπάντεχη», είπε ο Kim Doo Shik, ο οποίος είναι στέλεχος της SK Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διϋλισης της Ν. Κορέας, συμπληρώνοντας : «Οι εισαγωγές από τη Βενεζουέλα μειώθηκαν δραστικά και όλο και λιγότερο πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής. Νομίζω ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα αυξηθεί, φθάνοντας τα 34 με 35 δολ. το βαρέλι».

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 73 σεντς ή 2,3%, φθάνοντας στα 31,93 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη διαπραγμάτευση συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 31,90 δολ. το βαρέλι στις 11:48' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε, διατήρησε τις προμήθειες πάνω από τα 4,2 εκατ. βαρέλια και το χαμηλότερο επίπεδο των 26 ετών στα 273,3 εκατ. βαρέλια που είχε οριστεί στις 4 Οκτωβρίου. Η μείωση, ήταν η τέταρτη κατά σειρά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και η μεγαλύτερη από τη στιγμή που η τροπική καταιγίδα και ο τυφώνας επηρέασαν την παραγωγή και τις εισαγωγές σε όλες τις ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού τον Σεπτέμβριο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη αυξήθηκε περισσότερο από 11 δολ. το βαρέλι τον χρόνο που πέρασε λόγω της απεργίας στη Βενεζουέλα, αλλά και του ενδεχομένου μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου ήταν επίσης το αποτέλεσμα της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ στις 12 Δεκεμβρίου σχετικά με τη μείωση της παραγωγής του από 1ης Ιανουαρίου του 2003.

ΟΠΕΚ

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 27 Δεκεμβρίοιυ ήταν 10% χαμηλότερα από την προηγούμενη από αυτήν την εβδομάδα , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η απεργία που κήρυξε η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα πριν από ένα μήνα έχει μειώσει τις εξαγωγές από την τρίτη σε μέγεθος πετρελαιοπαραγωγό χώρα-μέλους του ΟΠΕΚ κατά περίπου 90%.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η παραγωγή είναι σήμερα 800.000 βαρέλια την ημέρα, υπολογίζεται ότι οι απεργοί παρήγαγαν 190.000 βαρέλια την ημέρα. Η Βενεζουέλα πριν από την έναρξη της απεργίας παρήγαγε τρία εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αυξήξει την αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα που έχει παρουσιαστεί από τη Βενεζουέλα.

ΛΙΛΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ