Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 13:58

Γ. Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα

Το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης δημοσιονομικής σταθερότητας του ΔΝΤ.

Το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης δημοσιονομικής σταθερότητας του ΔΝΤ.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στη σελίδα 14 της έκθεσης του Ταμείου υπάρχει η φράση που λέει ότι «για τις ανεπτυγμένες χώρες, το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικό έλλειμμα ή πλεόνασμα».

«Η Ελλάδα έχει πλεόνασμα 4,5% το 2013 και ενδεχομένως περισσότερο από 6% το 2014. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα» ξεκαθάρισε ο υπουργός λέγοντας πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι διαρθρωτικά.

Σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι ο φόρος θα είναι δικαιότερος από τον προηγούμενο γιατί, όπως είπε, παίρνει λιγότερα από περισσότερους. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές θα είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει ηπιότερη επιβάρυνση των αγροτεμαχίων μέσω του νέου ενιαίου, ενώ ο στόχος των εσόδων που θα προέλθουν από αυτόν τοποθετείται στα 2,850 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, παράλληλα με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων να υπάρξει μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει να θέσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της για τις αμυντικές βιομηχανίες.

Ράιχενμπαχ: «Ουδέν σχόλιο» για τις προβλέψεις του ΔΝΤ περί νέων μέτρων

Για την έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2016 ερωτήθηκε νωρίτερα σήμερα και ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος.

«Εγώ πληροφορήθηκα αυτά που μόλις με ρωτήσατε από τον Τύπο αρκετά πρόσφατα, οπότε δεν έχω κάποιο σχόλιο συγκεκριμένο να σας κάνω», αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Ράιχενμπαχ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων, ο επικεφαλής της Task Force παρατήρησε ότι σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια η αύξηση της φορολογίας είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο στα υπόλοιπα  κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης μεταξύ της θεωρίας της είσπραξης του ΦΠΑ και της πραγματικής είσπραξης του ΦΠΑ. «Από την θεωρία στην πράξη έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα», ανέφερε προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα στην Ελλάδα προκειμένου να βελτιωθεί η είσπραξη του ΦΠΑ χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το success story γκρεμίζεται συθέμελα

Για «διάλυση των επικοινωνιακών μύθων της κυβέρνησης» γύρω από την οικονομία έκανε λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του για τις οικονομικές εξελίξεις.

Όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, «η τριπλή αμφισβήτηση» από το ΔΝΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Bουλής των κυβερνητικών εκτιμήσεων για την κατάσταση της οικονομίας «έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε σχέση με την οικονομική πραγματικότητα ή ψεύδεται ασυστόλως».

Βασικά συμπεράσματα των τριών εκθέσεων, όπως επισήανε, αποτελούν η μη βιωσιμότητα του χρέους, η ψευδαίσθηση της επιστροφής στις αγορές το 2014, ο αναπόφευκτος –ατελέσφορος νέος δανεισμός, η παράταση της ύφεσης για δυο ακόμη χρόνια και η εκτίμηση για ένα νέο πακέτο μέτρων 6,5 δισ. αλλά και η αμφισβήτηση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος.

Η Κουμουνδούρου επικαλέστηκε μάλιστα απόσπασμα συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών στο περιοδικό «Επίκαιρα» το 2012, στο οποίο ο Γ. Στουρνάρας με την ιδιότητα τότε του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, δήλωνε ότι «από το 2013 θα αρχίσει η ανάκαμψη» και ότι «τότε θα έχουμε ανάπτυξη 1%». «Τουλάχιστον ο κ. Στουρνάρας είναι συνεπής ως προς την αστοχία των προβλέψεων του», σημείωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας ότι μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι η ακύρωση του μνημονίου και η  διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους.

Π. Καμμένος: Η έκθεση του ΔΝΤ διαψεύδει την συγκυβέρνηση

Για διάψευση των ισχυρισμών της κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος, σε σχόλιό του για τη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση περί μηδενικού πρωτογενούς πλεονάσματος διαψεύδει ακόμα μια φορά τη συγκυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που θα μοιράσει πλέον το 70% του μηδενός στους χαμηλοσυνταξιούχους», παρατήρησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΚΚΕ: «Κούφια λόγια»

«Κούφια λόγια» χαρακτήρισε τέλος το Κομμουνιστικό Κόμμα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα.

Όπως εκτίμησε ο Περισσός σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μαξίμου, οι υποσχέσεις περί μη λήψης νέων μέτρων «θα διαψευστούν άμεσα, όπως διαψεύστηκαν και όλες οι προηγούμενες αντίστοιχες δηλώσεις».

«Τα μέτρα της κυβέρνησης και των συμμάχων της, είτε ονομαστούν διαρθρωτικά είτε οριζόντια, έχουν έναν μόνιμο και ξεκάθαρο στόχο: Να δημιουργήσουν νέα πεδία δράσης και να δώσουν κι άλλες ελαφρύνσεις στα μονοπώλια για έξοδο από την κρίση προς όφελος της κερδοφορίας τους, ενώ ταυτόχρονα ο λαός θα μαστίζεται από την ανεργία, θα βλέπει τον μισθό του να μειώνεται και θα πληρώνει όλο και πιο ακριβά για τις στοιχειώδεις ανάγκες του», επεσήμανε το ΚΚΕ.