Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 20:01

Με απώλειες έκλεισε η Ευρώπη – Ράλι σε Ισπανία και Ιταλία

Στο «κόκκινο» έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους από τη μία μεριά στα «καλά» νέα για την ανάθεση του «τιμονιού» της Fed στην Τζάνετ Γέλεν, και από την άλλη στη συνέχιση του πολιτικού αδιεξόδου στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,53%, δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε  0,44%, ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη υποχώρησε 0,46% και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,16%.

Αντίθετα, ράλι σημειώθηκε σε Ισπανία και Ιταλία, μετά τις επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων, με τον ισπανικό  IBEX 35 να κλείνει με κέρδη 1,29% και τον FTSE MIB της Ιταλίας στο +0,97%.

Την άνοδο στο ισπανικό και το ιταλικό χρηματιστήριο βοήθησαν τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου, με μετοχές όως η Caixabank και η Banco Santander να σημειώνουν κέρδη, 5,54% και 1,36% αντίστοιχα.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της γαλλικής Alcatel-Lucent υποχώρησαν 6,89% μετά την είδηση ότι ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την εταιρεία να διασφαλίσει όσες περισσότερες θέσεις εργασίας μπορεί, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της για περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Η μετοχή της Vedanta Resources υποχώρησε 4,67% μετά την υποβάθμισή της από την  Morgan Stanley σε underweight.

Η Morgan Stanley επίσης υποβάθμισε τις προοπτικές της γαλλικής  Saint-Gobain σε underweight, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να κλείσουν με πτώση 3,65%