Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συστήσει γρήγορα την υπηρεσία που θα έχει την αρμοδιότητα να κλείσει ή να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της περιοχής, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελάφρυνσης του βάρους των επισφαλών δανείων που υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη, όπως αναφέρεται στην Παγκόσμια Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Ταμείου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συστήσει γρήγορα την υπηρεσία που θα έχει την αρμοδιότητα να κλείσει ή να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της περιοχής, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελάφρυνσης του βάρους των επισφαλών δανείων που υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη, όπως αναφέρεται στην Παγκόσμια Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Ταμείου.
Η σύσταση του ΔΝΤ, που είναι μΊα από τις πολλές συστάσεις του που έχουν στόχο την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών μειονεκτημάτων της διεθνούς οικονομίας, γίνεται λίγες ώρες μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι νομικοί της Ε.Ε για το σχέδιο της τραπεζικής ενοποίησης.
Ο Μπαρνιέ πρότεινε σήμερα να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο για μια περιορισμένη χρονική περίοδο τον ρόλο της νέας Αρχής για την εκκαθάριση και αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών και στη συνέχεια να τον μεταβιβάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η Γερμανία ωστόσο απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση του Μπαρνιέ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, οι τράπεζες στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια στα επισφαλή δάνεια σε πελάτες που ήδη είχαν δυσκολία αποπληρωμής, επιδεινώνοντας περαιτέρω την πιθανότητα να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης πρέπει να αποκατασταθεί και η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί, τονίζει το ΔΝΤ αλλιώς η Ευρωζώνη κινδυνεύει να μπει σε μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και προβλημάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, οι τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα βρεθούν στα επόμενα δύο χρόνια αντιμέτωπες με ζημίες 250 δισ. ευρώ από τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν διαθέσει. Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα είναι το μόνο από αυτά που έχει αρκετά αποθέματα ώστε να καλύψει τις ζημίες.
Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με τεράστιες απώλειες αν η Fed δεν χειριστεί σωστά την σταδιακή έξοδο από τα έκτακτα μέτρα τόνωσης που έχει υιοθετήσει. Όπως τονίζει, μπορεί να δημιουργηθεί μία ξαφνική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η οποία θα ενταθεί από την περιορισμένη ρευστότητα και θα αναγκάσει σε μαζικές πωλήσεις assets.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν 100 μονάδες βάσης, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες στα παγκόσμια χαρτοφυλάκια ομολόγων θα αγγίξουν τα 2,3 τρισ. δολάρια.
Τέλος, όπως επισημαίνει, η αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Fed ενδέχεται να κλονίσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για ορισμένες από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Όπως σημειώνεται, οι αναδυόμενες οικονομίες έρχονται αντιμέτωπες με την πρώτη απόσυρση κεφαλαίων από την εποχή της κατάρρευσης της τράπεζας Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ τα τελευταία χρόνια «παρατηρείται εξασθένιση των βασικών στοιχείων των αναδυόμενων οικονομιών έπειτα από την παρατεταμένη επέκταση των πιστώσεων και την εντατικοποίηση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης των επιχειρήσεων».
Μάλιστα το ΔΝΤ αναφέρει ότι, εξαιτίας της φημολογίας για τις προθέσεις της Fed, τα εθνικά νομίσματα πολλών χωρών (Βραζιλίας, Ινδονησίας, Νοτίου Αφρικής) και τα ομόλογά τους υποβλήθηκαν σε έναν «μίνι - έλεγχο της αντοχής τους».
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως, απέναντι στη νέα έλλειψη ρευστότητας, οι αναδυόμενες οικονομίες και οι επιχειρήσεις τους ενδέχεται να δουν τα κόστη χρηματοδότησής του να αυξάνουν σημαντικά, την ώρα που η δραστηριότητά τους θα κάμπτεται ελαφρά. Η Ινδονησία, η Τουρκία, οι Φιλιππίνες και η Βραζιλία είναι οι χώρες εκείνες που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες.