Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2003 21:40

Δαπάνες 674 δισ. δολ. για απασχόληση και ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Την οριακώς πλήρη απασχόληση έθεσε ως βασικό στόχο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανακοινώνοντας στην «Οικονομική Λέσχη του Σικάγου» μία δέσμη μέτρων, που αντιπροσωπεύουν δημόσιες δαπάνες 674 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε εφαρμογή του προγράμματος που προτάθηκε από τον Λευκό Οίκο προς υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητα τα εταιρικά μερίσματα, μειώνονται πολλά επιτόκια χορηγήσεων, δίνονται ως κίνητρα φοροαπαλλαγές στις μικρομεσαίες εταιρείες, που κάνουν αποσβέσεις στις επενδύσεις τους, επιμηκύνονται τα επιδόματα ανεργίας με αναδρομική μάλιστα ισχύ για όσα έληγαν στο τέλος του 2002, και δίνονται κρατικά μπόνους στις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης ο κ. Μπους υποσχέθηκε μείωση περίπου 1.083 δολαρίων ανα φορολογική δήλωση, μέτρο που αφορά 92 εκατομμύρια Αμερικανούς, ήδη απο το 2003 και αφορολόγητα μερίσματα για 35 εκατομμύρια επενδυτές, σε μία εμφανή προσπάθεια υποστήριξης των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Τέλος, υποσχέθηκε να μεταβιβάσει στις πολιτείες περισσότερα από 3,5 δισ. δολάρια ώστε να υλοποιηθούν τοπικά προγράμματα για την απασχόληση.