Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2003 00:01

«Ξεθάρρεψε» η Νέα Υόρκη

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές τεχνολογίας στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μετά τις ενθαρρυντικές προβλέψεις της εταιρείας αποθήκευσης δεδομένων EMC, η πτώση όμως των μετοχών πετρελαίου άσκησε πιέσεις στα blue chip.

Η ανακοίνωση, ωστόσο, της δέσμης οικονομικών μέτρων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ύψους 674 δισ. δολαρίων ικανοποίησε τους επενδυτές, καθώς η είδηση για την κατάργηση της φορολογίας στα μερίσματα των μετόχων ενδέχεται να ωφελήσει τη χρηματιστηριακή αγορά.

Η μετοχή της EMC ενισχύθηκε κατά 9,4%, ενώ η βελτίωση των προβλέψεων της εταιρείας ενίσχυσε γενικότερα ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο. Η μετοχή της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης στον κόσμο εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρείας, υποχώρησε κατά 94 σεντς, μετά τις ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ ετοιμάζεται να ενισχύσει την παραγωγή του για να καλύψει την έλλειψη προσφοράς από τη Βενεζουέλα. Ο δείκτης S&P 500 του πετρελαϊκού κλάδου σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 4,7%.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,38%, στις 8.740,59 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 0,72% και διαμορφώθηκε στις 1.431,57 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν πτώση, βάζοντας τέρμα στα κέρδη των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, καθώς ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να αυξήσει τη ροή πετρελαίου στις αγορές, επηρεάζοντας τις μετοχές του κλάδου, όπως Shell. Απώλειες σημείωσαν επίσης και οι μετοχές ασφαλειών. Τα εντυπωσιακά κέρδη της Portugal Telecom και της Telefonica στήριξαν τα χρηματιστήρια της Λισαβόνας και της Μαδρίτης.

Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχωρούσε κατά 0,78%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 1,1%. Ο κλάδος των ασφαλειών σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις συνέπειες που ενδεχομένως να έχει η πτώση των χρηματιστηρίων τα τελευταία τρία έτη στο επενδυτικό ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών. Η μετοχή της Prudential υποχώρησε 3,9%, της γερμανικής Allianz κατά 3,5% και της γαλλικής AXA κατά 4,8%. Από τον πετρελαϊκό κλάδο, η μετοχή της TotalFinaElf υποχώρησε 1,9%, ενώ οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, BP και Shell, υποχώρησαν μεταξύ 1% έως 2% η καθεμία. Αντίθετα, ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος κέρδισε έδαφος μετά την είδηση ότι η Lehman Brothers αναβάθμισε την επενδυτική κατάταξη του τομέα. Η Telefonica καθοδήγησε την άνοδο στο συγκεκριμένο κλάδο με κέρδη 5,77%.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,65%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ