Πακέτο ομολογιακών τίτλων με υψηλές αποδόσεις θα διαθέσει στο αποταμιευτικό κοινό το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια διασφάλισης καλύτερων αποδόσεων για τις αποταμιεύσεις των μικροεπενδυτών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
1. Απαλλαγή φυσικών προσώπων από το φόρο 10% σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου: Καταργείται η μέχρι σήμερα ισχύουσα φορολόγηση 10% του τοκομεριδίου για κατοίκους εσωτερικού. Βασικός όρος της φοροαπαλλαγής είναι ότι οι τίτλοι (σώματα και τοκομερίδια) θα διακρατώνται μέχρι τη λήξη, ανεξαρτήτως της διάρκειας του τίτλου. Σε περίπτωση προεξόφλησης, επιβάλλεται φόρος 10%, συσσωρευτικά για πολυετείς τίτλους. Η διακράτηση παρακολουθείται από το Σ.Α.Τ. του αποθετηρίου του Χ.Α.Α.
2. Ενσωμάτωση των προμηθειών κατά τις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων: Οι καθιερωμένες προμήθειες κατά τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 0,15% και 0,45% ποσοστιαίων μονάδων, ενσωματώνονται στην απόδοση. Άμεση συνέπεια θα είναι η αντίστοιχη αύξηση των αποδόσεων των εντόκων γραμματίων.
3. Καλύτερη πρόσβαση των μικροεπενδυτών στα ομόλογα: Η πρωτογενής αγορά των τίτλων του Ε.Δ. ανοίγει για τη λιανική αγορά και ιδιαίτερα για τα φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, με την ευκαιρία των προγραμματισμένων δημοπρασιών ομολόγων του Ε.Δ., θα γίνεται δημόσια εγγραφή τρεις ημέρες πριν την έκδοση για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ, μέχρι του 20% του ποσού που θα αντλεί κάθε τράπεζα κατά τη δημοπρασία. Οι τίτλοι διατίθενται αναλογικά (pro rata) στη μεσοσταθμική τιμή της δημοπρασίας.
Ο μηχανισμός αυτός διασφαλίζει την διάθεση σε μικροεπενδυτές, ένα μέγιστο ποσό της τάξεως των 4 δισεκατ. ευρώ για το 2003, στη μέση τιμή της δημοπρασίας, με αφορολόγητους τίτλους διάρκειας από τρεις μήνες μέχρι 20 χρόνια. Πέραν των τίτλων που θα διατίθενται μ’ αυτό τον τρόπο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράζουν επί πλέον τίτλους, για απεριόριστα ποσά, στις τιμές μεταπώλησης που καθορίζουν οι τράπεζες. Και σ’ αυτή τη περίπτωση, οι επενδυτές δικαιούνται φοροαπαλλαγή, εφόσον οι τίτλοι αποκτώνται μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επομένη ημέρα της έκδοσης ή επανέκδοσής τους και διακρατώνται μέχρι τη λήξη τους.
4. Έκδοση ειδικών ετήσιων τίτλων αποταμίευσης (ΕΤΑ). Βασικά χαρακτηριστικά αυτών των τίτλων (των λεγόμενων ''λαϊκών εντόκων γραμματίων'') είναι: Αφορολόγητη απόδοση άνω του πληθωρισμού, υπό τον όρο ότι οι τίτλοι θα διακρατώνται μέχρι τη λήξη τους. Διαφορετικά θα φορολογούνται με 10%. Ο κ.Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι η ονομαστική απόδοση τους θα είναι λίγο κάτω από 4% (ενώ ο αναμενόμενος πληθωρισμός είναι 2,8%).
Οι τίτλοι θα διατίθενται από δίκτυο τραπεζών μόνο σε φυσικά πρόσωπα με τη μέθοδο της δημόσιας εγγραφής. Το ποσό τοποθέτησης ανά έκδοση θα είναι το πολύ 10.000 ευρώ και θα μπορεί να γίνεται μία τοποθέτηση με βάση τον ΑΦΜ.
Το 2003 θα γίνουν τρεις εκδόσεις (Φεβρουάριος, Μάϊος και Σεπτέμβριος), συνολικού ύψους έως 2,5 δισεκατ. ευρώ. Οι τίτλοι διατίθενται σε πολλαπλάσια των 100 ευρώ, ενώ οι εγγραφές θα γίνονται σε πολλαπλάσια των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υπερκάλυψης της έκδοσης, η κατανομή θα γίνεται pro rata, σύμφωνα με το βιβλίο εγγραφών.
Οι τίτλοι δεν θα διαπραγματεύονται σε δευτερογενή αγορά. Σε περίπτωση προεξόφλησης, ο μόνος αντισυμβαλλόμενος θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Για τον επενδυτή, προεξόφληση των τίτλων θα συνεπάγεται και επιβολή φόρου με συντελεστή 10% επί των δεδουλευμένων τόκων.
Η πιστοποίηση της διακράτησης των τίτλων θα γίνεται μέσω του Συστήματος Αϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του αποθετηρίου τίτλων του ΧΑΑ. Το ίδιο σύστημα διασφαλίζει τη μη παραβίαση του πλαφόν των 10.000 ευρώ κατά τη διάθεση των τίτλων για κάθε χωριστό ΑΦΜ. Οι τίτλοι εκδίδονται από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ., μετά από υπουργική απόφαση.
Πηγή: ΑΠΕ