Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2003 12:55

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος έχουν περάσει οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω νέων ενδείξεων ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες τους υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάκαμψης των εταιρικών κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία πωλήσεων λιανικής Metro απογοήτευσε τους επενδυτές ανακοινώνοντας ότι τα έσοδά της στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου αυξήθηκαν κατά 2,6%, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση σε ποσοστό 6,2%.

Η είδηση αυτή έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή ανακοίνωση της βρετανικής Dixons ότι τα έσοδά της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα είναι κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς εξαιτίας των περιορισμένων καταναλωτικών δαπανών κατά την εορταστική περίοδο.

Έντονες ανησυχίες προκάλεσε επίσης η είδηση ότι η ανεργία στη Γερμανία, στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, αυξήθηκε το Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1998.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.885,9 μονάδες μειωμένος κατά 0,99%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.060 μονάδες με απώλειες 1,08% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.957,52 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 1,19%.

Οι μετοχές των εταιρειών Μetro και Dixons υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 5,05% και 1,50% αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι η μετοχή της τελευταίας έκλεισε χθες με απώλειες της τάξεως του 20,75% υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό της σε διάστημα τεσσάρων ετών.