Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2003 13:57

Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο, από 3,6% το Νοέμβριο του 2002, παρά τη σημαντική πίεση απο τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2002 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001 ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε στο 3,6% απο 3,4% το προηγούμενο έτος.

Η κάμψη του πληθωρισμού το Δεκέμβριο οφείλεται κυρίως στη μείωση σε σχέση με πέρυσι των αυξήσεων που παρατηρήθηκαν στις τιμές των οπωροκηπευτικών. Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα η εξέλιξη του πληθωρισμού το Δεκέμβριο οφείλεται:

-Στην αύξηση κατά 1% των τιμών των ειδών διατροφής και των μή αλκοολούχων ποτών.

-Στην αύξηση κατά 1,5% των υπηρεσιών στέγασης κυρίως λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων κατοικιών και του πετρελαίου θέρμανσης.

-Στην αύξηση κατά 0,5% των υπηρεσιών στο χώρο της υγείας κυρίως λόγω αύξησης των τιμών των φαρμάκων.

-Στην αύξηση κατά 1% των υπηρεσιών στις μεταφορές λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης και της επιβάρυνσης του κομίστρου των ταξί απο το δώρο των Χριστουγέννων.

-Στην αύξηση κατά 1,9% των υπηρεσιών εστίασης και τουρισμού.

-Στην αύξηση κατά 0,6% των λοιπών αγαθών και υπηρεσιών. Και,

-Στη μείωση κατά 2,7% των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή το Δεκέμβριο έκλεισε στο 3,9% απο 3,7% το 2001.

Πηγή: AΠΕ