Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία ακόμη εξακολουθεί να μαστίζει πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρούν το ρόλο τους ως ραχοκοκαλιάς της ευρωπαϊκής οικονομίας, υποστηρίζει η προεδρία της Ε.Ε. σε εισήγησή της προς το συμβούλιο υπουργών Ανταγωνιστικότητας.
Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία ακόμη εξακολουθεί να μαστίζει πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρούν το ρόλο τους ως ραχοκοκαλιάς της ευρωπαϊκής οικονομίας, υποστηρίζει η προεδρία της Ε.Ε. σε εισήγησή της προς το συμβούλιο υπουργών Ανταγωνιστικότητας.
Για τη στήριξη του επιχειρήματος αυτού, η ευρωπαϊκή προεδρία παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτά, περισσότερες από 20 εκατομμύρια μικρομεσαίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 98% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, παράγουν περίπου το 58% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της Ε.Ε. και αντιστοιχούν στο 67% του συνόλου της απασχόλησης.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα (92%) είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ως πολύ μικρές επιχειρήσεις νοούνται όσες απασχολούν λιγότερους από δέκα υπαλλήλους.
Κατά τα τελευταία πέντε έτη, ο συνολικός αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρέμεινε σχετικά υψηλός στην Ε.Ε., αν και διαπιστώθηκαν διακυμάνσεις κατά την κρίση. Ταυτόχρονα, οι μμε στην Ε.Ε. εξακολουθούν να αγωνίζονται για να ανακτήσουν τα προ της κρίσης επίπεδα προστιθέμενης αξίας και απασχόλησης.
Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στις μμε της Ε.Ε. μειώθηκε από 88,3 εκατομμύρια σε λιγότερο από 86 εκατομμύρια μεταξύ 2008 και 2012. Συνεπώς, χάθηκαν συνολικά περισσότερες από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Αυτή η τάση είναι ανησυχητική, γιατί αντικατοπτρίζει μια πτώση του συνολικού προϊόντος των μμε της Ε.Ε. (η συνολική προστιθέμενη αξία από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μειώθηκε από περίπου 3,6 τρισ. ευρώ το 2008 σε λιγότερο από 3,4 τρισ. ευρώ το 2012).
Στη χώρα μας την εν λόγω περίοδο δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, με δραματικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία και την απασχόληση.
Για να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζεται να υπάρξουν παρεμβάσεις ουσιαστικές, που θα συμβάλουν στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης στη δύσκολη συγκυρία.
Εχει αναγνωριστεί ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον καθίσταται ολοένα και σημαντικότερος παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα των μμε και της ικανότητάς τους να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Οι ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις, οι ανοικτές και επεκτεινόμενες παγκόσμιες αγορές και η συνεχώς αυξανόμενη πρόσβαση σε πληροφορίες συνεπάγονται ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρείται συνεχώς και να αναπροσαρμόζεται, ώστε να συμβαδίζει με τον κόσμο που κινείται γρήγορα.
Στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν περισσότερα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες, δεδομένης της υφιστάμενης εδώ και μία πενταετία κρίσης. Χρειάζονται παρεμβάσεις για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, μέσω της οποίας θα καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που είναι πολύ μεγάλες και επείγουσες.
Η πολιτική των συναρμόδιων υπουργείων πρέπει να κατατείνει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς είναι θέμα επιβίωσης για τις περισσότερες επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]