Mε ισχυρές απώλειες πάνω του 1%, ξεκίνησε η εβδομάδα στην Wall Street, καθώς ο κίνδυνος «παράλυσης» της αμερικάνικης κυβέρνησης σήμερα τα μεσάνυχτα, παρασύρει χαμηλότερα τις αγορές σε όλον τον κόσμο.
Mε ισχυρές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στην Wall Street, καθώς ο κίνδυνος «παράλυσης» της αμερικάνικης κυβέρνησης σήμερα τα μεσάνυχτα, παρασύρει χαμηλότερα τις αγορές σε όλον τον κόσμο.
Ο πολιτικός κίνδυνος αποτελεί το μεγάλο θέμα των αγορών σε Ευρώπη και Αμερική, με την ιταλική κυβέρνηση να απειλείται με κατάρρευση, την κυβερνητική παράταξη στην Πορτογαλία να δέχεται ισχυρό πλήγμα στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, τη Γερμανία να μην έχει ακόμη κυβερνητικό σχήμα, και οι ΗΠΑ να βρίσκονται μόλις λίγες ώρες μακριά από το κλείσιμο των βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Oι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με το πρώτο «λουκέτο» της κυβέρνησης τα τελευταία 17 χρόνια, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να μην δείχνουν να μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, η προθεσμία της οποίας λήγει στο τέλος της σημερινής ημέρας.
Αυτήν την ώρα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,03% στις μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,87% και ο δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,99%.
Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι το «κλείσιμο» της κυβέρνησης για δύο ημέρες θα μειώσει το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου κατά 0,1%, ενώ εάν κρατήσει μία εβδομάδα, τότε το «χτύπημα» στο ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0,3%.
Όπως εξηγεί, κάθε μία εβδομάδα που οι λειτουργίες της κυβέρνησης θα παραμένουν κλειστές, θα στοιχείζει 8 δισ. δολάρια στην αμερικάνικη οικονομία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 17η Οκτωβρίου, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, τότε λήγουν τα διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Μέχρι τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, για να μην οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε default.
Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Moody’s, η αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, θα έχει χειρότερες επιπτώσεις στην οικονομία από ότι το «κλείσιμο» της κυβέρνησης, γιατί οι επενδυτές θα θεωρήσουν πως υπάρχει πλέον αυξημένη πιθανότητα πτώχευσης της χώρας. Όπως πάντως επισημαίνει, η εκτίμησή της είναι ότι θα αποφευχθεί το «κλείσμο» και πως θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος.