Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται σήμερα το ευρώ, λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία που έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στην αγορά.
Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται σήμερα το ευρώ, λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία που έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στην αγορά.
Αυτήν την ώρα το ευρώ βρίσκεται στο 1,3498 έναντι του δολαρίου σημειώνοντας πτώση 0,17%.
Το δολάριο κινείται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Αυγούστου έναντι του γεν, και αυτην την ώρα αγγίζει το 97,89.
Το ιαπωνικό νόμισμα ενιχσύεται 0,6% έναντι του ευρώ, και διαμορφώνεται στο 131,38, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes, η αποστροφή ρίσκου στην αγορά έχει πλέον αυξηθεί, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς «πάγωμα» των λειτουργιών της κυβέρνησης και η ιταλική κυβέρνηση οδηγείται σε ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που συνήθως προηγείται των εκλογών. Για αυτόν τον λόγο, σήμερα το γεν σημειώνει άνοδο έναντι του ευρώ και έναντι του δολαρίου, και το ευρώ γενικότερα πιέζεται.
Οι ροές κεφαλαίων στηνΕυρωζώνη έχουν σημειώσει άνοδο το τελευταίο διάστημα, μετά από αρκετά χρόνια όπου οι επενδυτές ήταν underweight στην περιοχή, όπως σημειώνει η Barclays. Δεδομένου του ότι η τράπεζα τηρεί οverweight στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές, εκτιμά πως αυτές οι ροές αναμένεται να προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στο ευρώ βραχυπρόθεσμα.
Τα στοιχεία της BIS δείχνουν πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνέχισαν να πωλούν assets εκτός των συνόρων της ευρωζώνης, στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο διατραπεζικός δανεισμός της περιοχής μειώθηκε κατά 150 δισ. ευρώ στα τέλη του γ’ τριμήνου. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν έναντι του δανεισμού στις ανεπτυγμένες χώρες, με τον δανεισμό στις G10 ( εκτός Ευρωζώνης ) να μειώνεται κατά 147 δισ. ευρώ. Η Barclays εκτιμά πως η ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα θα τροφοδοτηθεί και πάλι στην περιοχή της ευρωζώνης, προσθέτωντας στην δύναμη του ευρώ στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.
Όπως επισημαίνει η τράπεζα, δεν αναμένεται όμως καποια επιθετική αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ και έτσι αναμένει αρχικά, στον επόμενο μήνα, το ευρώ να παραμείνει στα επίπεδα του 1,35 και σε ορίζοντα τριμήνου να αποδυναμωθεί στο 1,32 , εάν και εφόσον η ΕΚΤ αρχίσει και «απαντά» στην σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά, με έναν νέο γύρο φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων, LTRO. Αυτή η πολιτική θα είναι θετική για το δολάριο στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, κι έτσι η Barclays τοποθετεί την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,30 μέσα στο επόμενο εξάμηνο και στο 1,27 μέσα στο επόμενο 12άμηνο, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο επιθετική πολιτική από την Fed.
H Deutsche Bank από την πλευρά της, εκτιμά και αυτή πως η αποδυνάμωση του ευρώ θα έλθει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Όπως σημειώνει, το ευρώ διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα, εάν ληφθούν υπόψη οι δυναμικές ροές κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στα assets της ζώνης του ευρώ το τελευταίο διάστημα - οι οποίες είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, και η σημαντική πτώση που σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης - που είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.
Η Deutsche Bank εκτιμά πως η αλλαγή πολιτικής της Fed καθώς και οι αποτιμήσεις των μετοχών στη ζώνη του ευρώ, θα φρενάρουν τις ροές κεφαλαίων προς την ευρωζώνη , γεγονός που θα οδηγήσει στο τέλος της στήριξης του ευρωπαϊκού νομίσματος. Για αυτό το λόγο, η Deutsche Bank συστήνει πώληση του ευρώ.