Ικανοποιητική χαρακτηρίζει η τρόικα την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Ικανοποιητική χαρακτηρίζει η τρόικα την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συζητήσεις θα διακοπούν προσωρινά για την ολοκλήρωση τεχνικών ζητημάτων και αναμένεται να επαναληφθούν τις προσεχείς εβδομάδες.
Όπως επισημαίνεται ειδικότερα: «Η αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, αποτελούμενη από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο. Για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών, οι συζητήσεις στην Αθήνα θα διακοπούν προσωρινά και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τις προσεχείς εβδομάδες. Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των αξιωματούχων και των Ελληνικών Αρχών».
Γ. Στουρνάρας: Έστω και μικρό, το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει
Την ίδια ώρα, βέβαιος ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει, έστω και μικρό εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στο Έθνος της Κυριακής.
«Δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο δείχνει το οκτάμηνο, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει έστω και μικρό, ακόμα και κάτω από δυσμενέστερα σενάρια», εκτιμά ο ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας ότι υπό αυτήν την προϋπόθεση η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές.
Όπως αναφέρει, «δύο προϋποθέσεις υπάρχουν για να βγούμε στις αγορές. Τουλάχιστον δύο τρίμηνα θετικής ανάπτυξης, που είχαμε ήδη αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Το δεύτερο είναι ότι βαίνουμε έστω και σε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα».
Ερωτηθείς εάν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σημαίνει και μείωση χρέους, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι δεν αναμένει ονομαστικό κούρεμα, καθώς -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «για να χορέψεις τανγκό χρειάζονται δύο και ο δεύτερος δεν θέλει να χορέψει».
Εξηγεί όμως ότι μπορεί να γίνει μείωση χρέους με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και με μεγάλη επιμήκυνση των λήξεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ