Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2003 09:35

Το Τόκιο παραμένει η ακριβότερη πόλη του κόσμου

Το Τόκιο παραμένει η ακριβότερη πόλη του κόσμου, ενώ το κόστος ζωής στο Παρίσι είναι σήμερα μεγαλύτερο από αυτό της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το βρετανικό περιοδικό "Economist".

Το κόστος ζωής στο Τόκιο, και γενικότερα στην Ασία, παραμένει το υψηλότερο παγκοσμίως. Η ιαπωνική πρωτεύουσα προηγείται της Οσάκα και του Όσλο στον κατάλογο των ακριβότερων πόλεων του κόσμου.

Το Παρίσι, το οποίο στις αρχές του 2002 βρισκόταν στη 14η θέση, κατατάσσεται πλέον δέκατο και θεωρείται η ακριβότερη πόλη της ζώνης του ευρώ. Η ακριβότερη πόλη της Ευρώπης πάντως είναι το Οσλο της Νορβηγίας (στην 3η θέση) ενώ η ακριβότερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Λονδίνο, παρόλο που υποχώρησε από την 5η θέση πέρσι στην 7η θέση φέτος. Η Γενεύη κατατάσσεται όγδοη, ενώ οι Βρυξέλλες βρίσκονται στην 42η θέση, μαζί με τη Μόσχα.

Η φθηνότερη πόλη του κόσμου είναι πλέον η Χαράρε της Ζιμπάμπουε που έπεσε από την 71η θέση στην 134η. Τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση πάντως παρουσιάζει το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, το οποίο πέρυσι βρισκόταν στην 21η θέση παγκοσμίως, ενώ φέτος είναι 130ο στον κατάλογο. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του περιοδικού, οφείλεται στην οικονομική κρίση και την υποτίμηση του πέσο.