Σε θρίλερ για «γερά νεύρα» εξελίσσεται και αυτή τη φορά η υπόθεση της κινητικότητας-διαθεσιμότητας καθώς οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν τελικά την επόμενη φορά που θα έλθει η τρόικα στην Ελλάδα.
Σε θρίλερ για «γερά νεύρα» εξελίσσεται και αυτή τη φορά η υπόθεση της κινητικότητας-διαθεσιμότητας καθώς οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν τελικά την επόμενη φορά που θα έλθει η τρόικα στην Ελλάδα.
Η ανακεφαλαίωση των ζητημάτων από ελληνικής πλευράς θα γίνει σήμερα το μεσημέρι καθώς η τρόικα θα περάσει την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τις ΗΠΑ. Μέχρι χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προβλεπόταν να παρίσταται στη συνάντηση αυτή, κατά τη χθεσινή ωστόσο συνάντηση στο υπουργείο έθεσε εκ νέου επί τάπητος τα θέματα όπου επισημάνθηκε ότι η παράταση που ζητά η ελληνική πλευρά, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει ορθός σχεδιασμός και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην λειτουργία του Δημόσιου τομέα.
Επίσης τονίστηκε ότι το υπουργείο έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ορθολογική κατανομή των υπαλλήλων και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας με παράλληλη μείωση του κόστους σε όλα τα επίπεδα. Και χθες βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στο ΥΔΜΗΔ ήταν η εκπλήρωση των στόχων που ετέθησαν προ τριμήνου όταν δόθηκε η προηγούμενη παράταση για το πρώτο κύμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας.
Σήμερα εξάλλου στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα του απεγκλωβισμού της κινητικότητας από τη διαθεσιμότητα. Χθες στο τραπέζι ετέθη και το ζήτημα της προσμέτρησης όσων συνεχίζουν να εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα παρά τις σχετικές αποφάσεις εξόδου τους, στον τελικό αριθμό των απολυθέντων. Αν αυτό συμβεί θα δοθεί μια σημαντική «ανάσα» στη διοίκηση, ώστε να αντεπεξέλθει στη δεύτερη προθεσμία που λήγει στο τέλος του έτους και αφορά στις 4.000 απολύσεις.
Δεδομένου ότι ο αριθμός των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέρχεται περί τις 6.000 η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει σημαντικά και τις υποχρεώσεις του 2014, καθώς στο έτος αυτό θα πρέπει να γίνουν άλλες 11.000 απολύσεις, με στόχο ως το τέλος του 2015 να έχουν απολυθεί 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Υπενθυμίζεται ότι στον αριθμό των εξόδων συνυπολογίζονται και οι 2.600 απολυμένοι της ΕΡΤ, πράγμα ωστόσο το οποίο η τρόικα δεν αποδέχεται πλήρως αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι προσλήψεις για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]