Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2003 12:22

Περιορίστηκαν οι ζημίες της ASML

Στα 109,7 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 οι ζημίες της ASML, της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για ημιαγωγούς, ενώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001 είχε εμφανίσει ζημίες της τάξεως των 383 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο περιορισμός των απωλειών της ολλανδικής εταιρείας στο δεύτερο εξάμηνο οφείλεται κυρίως στη δραστική περικοπή θέσεων εργασίας, καθώς και στην απόσυρση της εταιρείας από ζημιογόνες δραστηριότητες.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η διοίκηση της ολλανδικής εταιρείας εξήγγειλε την απόλυση 1.450 εργαζομένων καθώς και την αναστολή των ζημιογόνων δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών βελτίωσης της κερδοφορίας της, τη στιγμή που η ευρύτερη βιομηχανία επεξεργαστών αντιμετωπίζει τη χειρότερη εξασθένηση στην ιστορία της.

Στο σύνολο της περυσινής χρήσης, οι ζημίες της ολλανδικής εταιρείας μειώθηκαν στα 208 εκατομμύρια ευρώ έναντι 479 εκατομμυρίων ευρώ το 2001. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η διοίκηση της ASML, ωστόσο, απέφυγε να προβεί σε αναλυτικές προβλέψεις για την πορεία της εταιρείας κατά την τρέχουσα χρήση επισημαίνοντας μόνο ότι παραμένει επιφυλακτική για το μέλλον. Η μετοχική τιμή της ASML στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,60%.