Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2003 14:34

Αισιοδοξεί το γερμανικό οικονομικό επιτελείο

Την πεποίθησή του ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει κατά τη διάρκεια του έτους και ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την πορεία της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, εξέφρασε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Κλέμεντ.

«Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως εκτιμούν οι διεθνείς οργανισμοί, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 2002 το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%. Πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί από το 1993, ενώ είναι χαμηλότερος από τις προβλέψεις της Μπούντεσμπανκ, η οποία ανέμενε μεγέθυνση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3% - 0,5%. Σημειώνεται ότι το 2001 η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 0,6%.

«Η ύφεση που ξεκίνησε το 2001 δεν συνεχίστηκε κατά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η ανάκαμψη που περιμέναμε δεν πραγματοποιήθηκε», δήλωσε ο Γιόχαν Χάλεν, πρόεδρος της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης εκτίναξε πέρυσι το δημόσιο χρέος στη Γερμανία στο ποσό ρεκόρ των 77,2 δισ. ευρώ, στο 3,7% του γερμανικού ΑΕΠ. Το 2001, το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 57,5 δισ. ευρώ, στο 2,8% του γερμανικού ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία αναρριχήθηκε πάνω από το όριο του 10% - στο 10,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού- που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσερισήμισι χρόνων http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/10/272833.htm .