Σήμερα το μεσημέρι θα διευκρινιστούν οι προθέσεις της τρόικας σχετικά με το θέμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας στη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σήμερα το μεσημέρι θα διευκρινιστούν οι προθέσεις της τρόικας σχετικά με το θέμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας στη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο ραντεβού των 3 μ.μ. αναμένεται να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το αίτημα της παράτασης του δεύτερου κύματος της κινητικότητας, αλλά και με το ζήτημα του αν θα γίνει αποδεκτό να συμπεριληφθούν στις εξόδους οι προσφεύγοντες δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με προσωρινές διαταγές, ενώ το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της κινητικότητας από τη διαθεσιμότητα θα τεθεί -δεν αναμένεται ωστόσο να λυθεί άμεσα- στη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ή σήμερα αργότερα το απόγευμα -μετά τη συνάντηση στο ΥΔΜΗΔ- ή το Σάββατο το πρωί, καθώς η ατζέντα του κ. Σαμαρά επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σήμερα το πρωί.Χθες, οι εκπρόσωποι των δανειστών βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ετέθη και το θέμα της κινητικότητας - διαθεσιμότητας και των απολύσεων, ωστόσο τα ζητήματα αυτά θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση, στο ΥΔΜΗΔ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της τρόικας στο ζήτημα της παράτασης του δεύτερου κύματος της κινητικότητας, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ζητηθεί ως αντιστάθμισμα για την «υποχώρηση» αυτή.
Θετικό, πάντως, για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι, στην πρώτη παράταση που ζητήθηκε (εντός του μήνα), το ΥΔΜΗΔ κατάφερε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ενώ παράλληλα, προχωρούν και οι λοιπές δράσεις για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, εκτός από την κινητικότητα-διαθεσιμότητα.
Απλούστευση δράσεων
Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, με κατάργηση συναρμοδιοτήτων υπουργείων και υπουργών, αλλά και ένταξη της δημόσιας διοίκησης στον ψηφιακό κόσμο, προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με σειρά νομοθετικών δράσεων που προωθεί η ηγεσία του. Στόχος των δράσεων, η ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ο εκσυγχρονισμός και ο εξορθολογισμός, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικότερα, ταχύτερα και οικονομικότερα.
Οπως γνωστοποιήθηκε χθες από το ΥΔΜΗΔ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο περιορίζονται ή και καταργούνται συναρμοδιότητες υπουργών που προβλέπονται από τη νομοθεσία, για την έκδοση ατομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα διοικητικών πράξεων. Την ίδια ώρα, χθες, υπεγράφη από την αρμόδια υφυπουργού, Εύη Χριστοφιλοπούλου, το Προεδρικό Διάταγμα για την ψηφιοποίηση των εγγράφων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με το Π.Δ. που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης, ένας μεγάλος αριθμός διοικητικών πράξεων -συγκεκριμένα 27 περιπτώσεις- δεν απαιτεί πλέον την υπογραφή περισσοτέρων υπουργών, ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των αναγκαίων υπογραφών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η μείωση των αναγκαίων υπογραφών προσεγγίζει τις 150, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των πράξεων αυτών, αλλά και το διοικητικό κόστος.
Με τη ρύθμιση αυτή, επιτυγχάνονται, μεταξύ άλλων, η επίσπευση της διαδικασίας συγκρότησης των ειδικών επιτροπών που γνωμοδοτούν για την ιδιότητα ομογενών προερχόμενων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
Η επίσπευση της διαδικασίας μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σχετικά με τη λειτουργία και συντήρηση Εγγειοβελτιωτικών Εργων που κατασκευάζονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
Επίσης, η επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό, καθώς και η επίσπευση της διαδικασίας επιβολής ανώτατων τιμών στα πετρελαιοειδή προϊόντα, η απλοποίηση της διαδικασίας καθορισμού ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου και αναπροσαρμογής του ποσού αυτού για τη χορήγηση άδειας σε σταθμούς περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών να υπογράφει τις ΚΥΑ που εκδίδονται για το σκοπό αυτό.
Ψηφιοποίηση εγγράφων
Με ανάλογους ρυθμούς, εξάλλου, προχωρά και η υπόθεση της ψηφιοποίησης των εγγράφων στο Δημόσιο, καθώς, χθες, υπεγράφη από την υφυπουργό ΔΜΗΔ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, το σχέδιο ΠΔ για το Ηλεκτρονικό Αρχείο και την Ψηφιοποίηση Εγγράφων. Τονίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με τα νέα δεδομένα, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα δημιουργίας και τήρησης ηλεκτρονικών αρχείων από τους δημόσιους φορείς, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών αρχείων των φορέων του Δημοσίου, με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο, τη δυνατότητα συγχρονισμού των δεδομένων σε κέντρο δεδομένων υψηλής διαθεσιμότητας (cloud), καθώς και με τη δυνατότητα αποθήκευσης των δεδομένων σε κρυπτογραφημένη μορφή, εφόσον το υπαγορεύουν οι ανάγκες του φορέα.
Και αυτή η εξέλιξη αναμένεται ότι θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακος, τόσο από τη μείωση της χρήσης χάρτου όσο και από τη μείωση αναγκών που αφορούν σε αποθηκευτικό χώρο.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]