Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2003 00:01

Νέες απώλειες στη Νέα Υόρκη

OΙ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ τιμές στη Wall Street έχασαν «έδαφος» κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες πολέμου στο Ιράκ, μετά την αποκάλυψη χημικών όπλων στη χώρα από επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Η αγορά στηρίχθηκε αρχικά από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, όμως η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και η παραμονή των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα επηρέασαν το κλίμα.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα μεγάλων ονομάτων από το χώρο της τεχνολογίας, όπως Microsoft και IBM, που επρόκειτο να ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

«Εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα της οικονομίας να εξέλθει από μία ουσιαστικά εξασθενημένη περίοδο», αναφέρουν αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8.697,87 μονάδες μειωμένος κατά 0,29% και ο Nasdaq στις 1.423,75 μονάδες με απώλειες 1,05%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιορίσθηκαν σε πορεία στενών διακυμάνσεων χθες καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να μείνουν εκτός συναλλαγών περιμένοντας τις ανακοινώσεις των σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως των ΙΒΜ, Microsoft, General Electric.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,07% και 0,19%, αντίστοιχα.

Χρηματιστές τόνισαν πως οι ευρωπαϊκές αξίες πλησιάζουν τα χαμηλά επίπεδα των τρεχόντων ορίων διακύμανσης, αντανακλώντας την έλλειψη κατευθύνσεων και κινήτρων στην αγορά.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν ξαφνικά θετική μεταβολή των κερδών αφού μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται αρκετό χρόνο. Ηδη, χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες από τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου ώστε οι εταιρείες να αρχίσουν να προβλέπουν καλύτερες ημέρες στα κέρδη τους.

Οι μετοχές τεχνολογίας παρέμειναν υπό πίεση, με τις μετοχές των Perlos, Nokia, Infineon, STMicroelectronics, Philips, ASML να ηγούνται της πτώσης, ενώ αντίθετα, οι μετοχές των Pinault Printemps Redoute, Saint Gobain, Volkswagen, Renault, BP, Eni ηγήθηκαν των κερδισμένων της ημέρας.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη (απογοητευτικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε Γερμανία και Γαλλία στο τέταρτο τρίμηνο) δεν είχαν αντίκτυπο στα χρηματιστήρια.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε μείνει στάσιμος στις 8.600 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ