Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2003 11:42

Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιταλία

Αύξηση για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο σημείωσε το Νοέμβριο του 2002 η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική στατιστική υπηρεσία ISTAT, η παραγωγή των ιταλικών βιομηχανιών αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 0,8% σε μηνιαία βάση έναντι αύξησης 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Οκτώβριο του 2002 είχε μειωθεί κατά 0,6%.

Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2001, η εν λόγω παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2001, όταν είχε σημειώσει άνοδο κατά 3,3%.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Νοέμβριο τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Στη Γαλλία ειδικότερα ενισχύθηκε κατά 1,2%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο μόλις κατά 0,4%. Κινητήριος μοχλός για την αύξηση ήταν η ενίσχυση της παραγωγής αυτοκινήτων και ειδών ευρείας κατανάλωσης. Τον Οκτώβριο η εν λόγω παραγωγή είχε αυξηθεί οριακά κατά 0,1%.

Η παραγωγή των γερμανικών βιομηχανιών αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 2,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ανέμεναν ενίσχυση της εν λόγω παραγωγής κατά 0,6%.Το Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία είχε μειωθεί κατά 1,3% σε σχέση με τον Αύγουστο.