Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2003 12:38

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

ΠΤΩΣΗ άνω του 2% σημειώνουν αυτή την ώρα οι περισσότεροι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι πιέσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας έχουν ενταθεί σημαντικά.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.848 μονάδες μειωμένος κατά 0,85%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.075 μονάδες με απώλειες 2,12% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.977 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,51%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 blue chips υποχωρεί κατά 2,19%, στις 2.420 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στον απόηχο της προειδοποίησης που απηύθυνε η Microsoft στους επενδυτές για την πορεία των εσόδων της στο τρέχον τρίμηνο αλλά και στο σύνολο του οικονομικού έτους της, που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2003.

Αναλυτικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός στον τομέα λογισμικού προέβη στην εκτίμηση για κέρδη 1,90 με 1,93 δολαρίων ανά μετοχή στο τρέχον οικονομικό έτος και πωλήσεις τουλάχιστον 400 εκατ. δολάρια λιγότερες από το μέσο όρο των προβλέψεων αναλυτών που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial/First Call.

Το αρνητικό κλίμα επιδεινώθηκε από την ανακοίνωση της IBM για έκτο συνεχόμενο ζημιογόνο τρίμηνο.

Πλήγμα δέχθηκαν, επίσης, οι μετοχές των εταιριών ημιαγωγών, όπως αυτές των Infineon και STMicroelectronics, μετά την ανακοίνωση της υπ' αριθμόν δύο, παγκοσμίως, εταιρείας του κλάδου των κατασκευαστών μικροεπεξεργαστών Sun Microsystems για μεγαλύτερες των αναμενόμενων ζημίες.

Η μετοχική τιμή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 4,14%.