Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2003 00:01

Κατρακύλησε ο Nasdaq

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ποσοστιαίες απώλειες σε διάστημα ενός μήνα κατέγραψε ο γενικός δείκτης Nasdaq στο τέλος της εβδομάδας στη Wall Street, αντανακλώντας την απογοήτευση που σκόρπισαν στην αγορά οι δυσοίωνες προοπτικές μεγάλων ονομάτων του χρηματιστηρίου (Microsoft, IBM, General Electric).

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες για την πρώτη εβδομάδα του 2003, ενώ το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε μετά τις ανακοινώσεις ιδιαίτερα απογοητευτικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των Microsoft (-5%), IBM (-5,5%), Sun Microsystems (-3%), AMD (-17%), eBay (+4,4%).

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, αντανακλώντας το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου τα απογοητευτικά αποτελέσματα κερδών από μεγάλες εταιρείες, οι ενδείξεις επιδείνωσης του καταναλωτικού κλίματος και ο φόβος επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

Ο τομέας τεχνολογίας έχασε το 5% της αξίας του, με τη μετοχή του γερμανικού ομίλου Siemens να υποχωρεί κατά 6%, πιεζόμενη από τις αρνητικές εξελίξεις στην αγορά τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,3% και 3,2% αντίστοιχα με τον πρώτο δείκτη να πέφτει από το επίπεδο στήριξης των 850 μονάδων και την αναλογία χαμένων/κερδισμένων να φτάνει το 9/1.

Ο δείκτης των 300 μετοχών έκλεισε τρία χρόνια απωλειών το 2002 και η επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch προβλέπει πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί για τέταρτο έτος φέτος.

Εμπειρογνώμονες τονίζουν με απογοήτευση ότι η χρηματιστηριακή αγορά γίνεται όλο και πιο φθηνή, αλλά οι επενδυτές αδιαφορούν εστιάζοντας περισσότερο στις εξελίξεις στο Ιράκ.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Nokia (-3,9%), Philips (-6,3%), ABB (+4,4%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο το χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει σε θετική περιοχή, αντιδρώντας στη μικρή υποχώρηση του γιεν για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές ημέρες ανατίμησης έναντι του δολαρίου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ