Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2003 10:55

Θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν από την αρχή της συνεδρίασης στην αγορά του Λονδίνου, όπως και στην πλειονότητα των χρηματιστηριακών αγορών στην Ευρώπη.

Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι πάντως περιορισμένη λόγω της σημερινής αργίας στη Wall Street για τον εορτασμό των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εθνικής εορτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται κυρίως στα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/20/275022.htm , καθώς και στις αμυδρές -έστω- ελπίδες περί αποτροπής ενός νέου πολέμου στον Κόλπο.

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ εμφανίστηκε χθες να υποστηρίζει την ιδέα να επιτραπεί στον Σαντάμ Χουσέιν να εγκαταλείψειτη Βαγδάτη, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Στις 10:46 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 3.837 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,44%.

Αξιόλογα κέρδη (2,87%) καταγράφει η μετοχή της Safeway, καθώς εντείνεται η «μάχη» προσφορών για την εξαγορά της τέταρτης μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερμάρκετ της Βρετανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ο Φίλιπ Γκριν, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των κολοσσών της High Street, Arcadia και BHS, αναμένεται να υποβάλει σήμερα, Δευτέρα, προσφορά σε ρευστό ύψους τριών δισ. στερλινών για την εξαγορά της Safeway.

Αντιθέτως, πτώση (0,60%) σημειώνει η μετοχή της BAE Systems, η οποία ενδέχεται να χάσει από τη γαλλική Thames την εξασφάλιση συμβολαίου ύψους 10 δισεκ. στερλινών για την κατασκευή δύο αεροπλανοφόρων για το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Φημολογείται επίσης ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, με σκοπό τη συγχώνευσή του με τον αμερικανικό κολοσσό Boeing. Η εταιρεία απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο, επανέλαβε ωστόσο μέσω εκπροσώπου της ότι δεν είναι μυστικό τα σχέδιά της να διευρύνει το άνοιγμά της στην αμερικανική αγορά.