ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών χθες, καθώς φόβοι για τις εξελίξεις στο Ιράκ και οικονομικές ανησυχίες εξακολούθησαν να υπονομεύουν το επενδυτικό κλίμα, ενώ παραπάνω από αισθητή ήταν η απουσία κατευθύνσεων από τη Wall Street (το αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό χθες λόγω εορτασμού της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ).
Ο Νίκολας Γουίλιαμς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Singer & Friedlander Asset Management, υποστήριξε πως η ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάζει αρκετές ευκαιρίες φθηνών μετοχών, όμως η γενική εικόνα είναι τέτοια που δεν επιτρέπει κανενός είδους εκδηλώσεις ενθουσιασμού.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,37% και 1,47%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί στις 836 μονάδες.
Η μετοχή της Royal Dutch/Shell παρέσυρε τις μετοχές πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά την είδηση πως η JP Morgan «ψαλίδισε» τις προβλέψεις για την κερδοφορία του ομίλου (τα κέρδη ανακοινώνονται την Παρασκευή).
Η είδηση αυτή, στην ουσία, πρόσφερε τη δικαιολογία που έψαχναν αρκετοί επενδυτές για να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα μεγάλα κέρδη τους στις μετοχές του τομέα.
Σε δυσμενή θέση βρέθηκαν επίσης οι μετοχές ασφαλειών και τραπεζών, με επικεφαλής της πτώσης τις Aegon, Allianz, Axa, Royal Bank of Scotland, Barclays.
Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: BAE Systems (-6,2%), Infineon (-1,65%), STMicroelectronics (-2,5%), Ahold (-3,7%), Novartis (-1,47%), Fiat (-5,4%).
Χρηματιστές παραδέχθηκαν -κάπως αργά είναι αλήθεια- πως η εντυπωσιακή ανάκαμψη του διμήνου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν κάπως πρόωρη, ωστόσο επιμένουν πως η χρηματιστηριακή φούσκα της δεκαετίας του 1990 έχει οριστικά διαλυθεί.
Ο Νίκολας Γουίλιαμς υποστήριξε πως η αγορά προσπαθεί να βρει μια νέα βάση και αισιοδοξεί πως, επειδή υπάρχουν αρκετές καλές περιπτώσεις μετοχών στην αγορά, η βάση αυτή τελικά θα βρεθεί.
Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 έχασε το 1,5% της αξίας του, για να πέσει κάτω από τις 8.500 μονάδες.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ