Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2003 13:26

TUI : Δύσκολες οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση το 2003

Η απειλή του πολέμου στο Ιράκ, σε συνδυασμό με τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, δεν επέτρεψαν στο κορυφαίο ευρωπαϊκό όμιλο ταξιδίων TUI να δώσει αξιόπιστη εκτίμηση για τις προοπτικές του στο 2003, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει μέχρι το Μάϊο τη γνωστοποίηση οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2002.

Η γερμανική εταιρεία, γνωστή μέχρι προσφάτως ως Preussag, προχώρησε σε προκαταρκτική ανακοίνωση αποτελεσμάτων για πέρυσι σύμφωνα με την οποία τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 600 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 26% σε σχέση με το 2001. Τα έσοδα από πωλήσεις μειώθηκαν σε 20 δισ. ευρώ από 22,4 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα λόγω πώλησης στοιχείων ενεργητικού.

Ταυτόχρονα, οι ζημίες προ φόρων στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου διευρύνθηκαν σε 26 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 21 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, το 2002 ήταν για τη τουριστική βιομηχανία στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο TUI, η χειρότερη χρονιά από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, καθώς οι καταναλωτές απέφυγαν τα αεροπορικά ταξίδια σε προορισμούς όπως Ισπανία και Αίγυπτο.

Χθες, ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa διευκρίνισε ότι θα μειώσει το στόλο του στην Ευρώπη λόγο μείωσης της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια.