Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 07:02

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι του γιεν

ΚΕΡΔΗ για πέμπτη συνεχή ημέρα σημειώνει το δολάριο έναντι του ιαπωνικού γιεν μετά την αύξηση των πωλήσεων της Texas Instruments Inc. και της Qualcomm Inc., εντείνοντας τη ζήτηση για την αγορά του νομίσματος.

Το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 118,74 γιεν στις 12:50' π.μ. στο Τόκυο από 118,28 γιεν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,7% σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών. Ισχυροποιήθηκε φθάνοντας το 1,0714 δολ. ανά ευρώ από 1,0732 δολ. περιορίζοντας τις απώλειες επτά ημερών έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι πωλήσεις της Qualcomm αυξήθηκαν σε ποσοστό 57% φθάνοντας στο 1,1 δισ. δολ. και της Texas Instruments κατά 20% φθάνοντας στα 2,15 δισ. δολ. στο τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Η άνοδος των μετοχών ώθησε τους επενδυτές να προβούν στην αγορά του νομίσματος», ανέφερε ο Takashi Toyahara, που εργάζεται στο τμήμα συναλλάγματος της Nomura Securities Co., συμπληρώνοντας ότι : «Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα βοήθησαν σε αυτό. Το δολάριο, κατέληξε, ενδέχεται να ανέλθει στα 118,80 γιεν σήμερα στις ασιατικές αγορές».

Η υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ κατά 17% έναντι του ευρώ και περισσότερο από 11% έναντι του γιεν πέρυσι, άρχισε να βοηθά κάποιες αμερικανικές εταιρείες.

«Η υποχώρησή του είναι κάτι το θετικό», ανέφερε χθες ο Anthony Thornley, υψηλόβαθμο στέλεχος της Qualcomm, ο οποίος τόνισε : «Μεγάλο μέρος των εργασιών μας αφορά τις εξαγωγές και έτσι γινόμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί στην αγορά».