Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 13:20

Συνεχίζεται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις εξακολουθούν να επικρατούν στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές με πρωταγωνιστές τους κλάδους τηλεπικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.682,4 μονάδες αυξημένος οριακά κατά 0,12%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.952 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,72% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.840 μονάδες με άνοδο 1,33%.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της φινλανδικής Nokia http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/23/275984.htm . Η μετοχική τιμή της σουηδικής Ericsson ενισχύεται κατά 4,05%.

Σημαντική άνοδο (3,34%) εξακολουθεί να σημειώνει και η μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics, τα κέρδη οποίας στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο έφθασαν τα 160,6 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Ο τίτλος της ομοειδούς γερμανικής εταιρείας Infineon Technologies κερδίζει 3,26%.

Ανάλογα κέρδη καταγράφει και ο τίτλος της Siemens. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2002 τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν μικρή πτώση κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001 και διαμορφώθηκαν στα 521 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Παράλληλα, η διοίκηση της Siemens διατήρησε αμετάβλητες τις αρχικές της προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της εταιρείας στην τρέχουσα χρήση.

Θετικό αντίκτυπο στην πορεία του τεχνολογικού κλάδου έχουν και τα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου των αμερικανικών εταιρειών Texas Instruments και Qualcomm.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει επίσης ο τίτλος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, τα κέρδη του οποίου στο τελευταίο τρίμηνο του 2002 ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση ότι τα λειτουργικά του κέρδη θα σημειώσουν αξιόλογη αύξηση στην τρέχουσα χρήση.

Αντιθέτως, μεγάλη πτώση (5,48%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή της Abbey National μετά από πληροφορίες ότι η UBS Warburg προέβη σε υποβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τον τίτλο της βρετανικής τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ, σημείωσε ανέλπιστη άνοδο τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών.

Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 1,1% το Δεκέμβριο του 2002 έναντι μείωσης κατά 6,4% το Νοέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι εν λόγω πωλήσεις δεν θα σημείωναν μεταβολή.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις έρχονται να προστεθούν στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα στη Γαλλία και τη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/22/275522.htm και τα οποία αναζωπύρωσαν τις ελπίδες για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.