Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 14:27

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΤτΕ και Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας θα υπογραφεί αύριο Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ασκούμενης εποπτείας του τραπεζικού συστήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τη συμφωνία θα συνυπογράψουν στο Βουκουρέστι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Χ. Γκαργκάνας και ο ομόλογός του κ. Mugur Constantin Isarescu διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας.

Πιο αναλυτικά, το μνημόνιο συνεργασίας των κεντρικών Τραπεζών Ελλάδος και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ρουμανίας αφορά στην αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και στη συνδρομή των εποπτικών αρχών της χώρας υποδοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων που εγκαθίστανται σε αυτήν με τη μορφή υποκαταστήματος, θυγατρικής ή γραφείου αντιπροσωπείας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία, όπου υφίσταται σημαντική παρουσία και αντίστοιχα των τραπεζών της Ρουμανίας στη χώρα μας.

Η σημαντική επέκταση της δραστηριότητας των ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Βαλκανικής συνοδεύεται από την υπογραφή αναλόγων συμφωνιών, όπως ήδη έγινε με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και πρόσφατα τη Γιουγκοσλαβία, ενώ επίκειται υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με τη Τουρκία κ.ά.