Η συνεχιζόμενη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και οι σημαντικές παρεμβάσεις που συντελούνται σε θεσμικό και κανονιστικό επίπεδο δημιουργούν μία σταθερή βάση για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας ξένων επενδύσεων, επισημαίνεται σε μελέτη της Eurobank.
Η συνεχιζόμενη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και οι σημαντικές παρεμβάσεις που συντελούνται σε θεσμικό και κανονιστικό επίπεδο δημιουργούν μία σταθερή βάση για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία ενός διατηρήσιμου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.
Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, η οποία παρουσιάζει μια επισκόπηση της ξένης επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα τα τελευταία έτη. Συγγραφέας της έκθεσης είναι ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της Διεύθυνσης.
Στη μελέτη τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού United Nation Conference on Trade and Development (UNCTAD),οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το προηγούμενο έτος ανήλθαν σε υψηλό τετραετίας, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά περίπου 158% και προσεγγίζοντας τα 2,95 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι η σχετική μεθοδολογία που ακολουθείται από τον UNCTAD αφαιρεί από το σύνολο των πραγματοποιηθεισών άμεσων ξένων επενδύσεων από μη-κατοίκους τις οργανικές ζημίες που καταγράφουν σε περιόδους ύφεσης εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην εκάστοτε χώρα και οι οποίες υπολογίζονται ως αρνητικά επανεπενδυθέντα κέρδη (negative reinvestment earnings). Χωρίς την μεθοδολογική αυτή παρέμβαση, υπολογίζεται ότι το σύνολο των ξένων κεφαλαίων που εισήλθαν στην Ελλάδα με τη μορφή ξένων άμεσων επενδύσεων το 2012 υπερέβη τα 4,4 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τη Eurobank, πέραν της θετικής αυτής εξέλιξης, μια σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία δύο έτη σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας έχουν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς και την τόνωση της απασχόλησης, των εξαγωγών και της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η έκθεση παρουσιάζει λεπτομερή καταγραφή κάποιων εκ των επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί πρόσφατα στον δευτερογενή τομέα (πχ. χημικά προϊόντα, μηχανολογικός εξοπλισμός, τρόφιμα και, σε μικρότερο βαθμό, μεταλλουργικά προϊόντα και προϊόντα διύλισης) και στο τομέα των υπηρεσιών (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, θαλάσσιες και επίγειες μεταφορές, εμπόριο και αγορά εμπορικών ακινήτων).
Σε θεσμικό επίπεδο, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα για το μετασχηματισμό του εγχώριου επενδυτικού περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση νέας Διαδικασίας Ταχείας Αδειοδότησης (new Fast Track Law) με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, Υπηρεσία Μίας Στάσης (“One-Day, One-Stop Shop”) με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, δημοσίευση σχετικού νομοθετικού οδηγού (“The Ultimate Legal Guide to Investing in Greece”) με στόχο την συνεχή ενημέρωση των υφιστάμενων και δυνητικών επενδυτών για ενδεχόμενες αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, και υιοθέτηση νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (“Renewable Energy Sources (RES) law”) με στόχο την διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στον τομέα της ενέργειας.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι ανωτέρω θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη σταθεροποίηση του εγχώριου οικονομικού κλίματος κρίνονται ιδιαίτερης σημασίας για την προοπτική δημιουργίας ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις ξένες άμεσες επενδύσεις.