Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2003 09:59

Μικρή πτώση στο Τόκιο

ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την αποκόμιση πρόσφατων κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στο Τόκιο με αφορμή και τα επιφυλακτικά σχόλια της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Στη μηνιαία έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας εμμένει στις εκτιμήσεις της ότι αργεί ακόμη να επέλθει η ανάκαμψη στην οικονομία της χώρας. Επισημαίνει παράλληλα ότι τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία υποδεικνύουν πως ενδεχομένως οι συνθήκες να καθίστανται δυσμενέστερες.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 59,27 μονάδες ή 0,67% και διαμορφώθηκε στις 8.731,65 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο σημείωσε άνοδο κατά 0,48%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 861,36 μονάδες μειωμένος κατά 0,47%.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη σημαντική χθεσινή άνοδο. Η μετοχική τιμή της εταιρείας ημιαγωγών Tokyo Electron υποχώρησε κατά 1,81%. Η παραπάνω εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι παραγγελίες για προϊόντα της στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 66,4 δισεκ. γιεν έναντι 70 δισεκ. γιεν που προέβλεπε η διοίκηση.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών λόγω της περαιτέρω ισχυροποίησης του γιεν έναντι του δολαρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα κέρδισε σημαντικό έδαφος χθες έπειτα από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Τόκιο, Μασαγιούρο Σιοκάβα, πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρέμβει ενεργά στις διεθνείς αγορές για να συγκρατήσει την άνοδο του εθνικού νομίσματος.

Οι μετοχές των εταιρειών Toyota και Sony - οι οποίες βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά - υποχώρησαν κατά 1,81% και 1,31% αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι η Sony θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματά της για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των τραπεζών λειτουργώντας ως αντίβαρο στη γενικευμένη πτώση. Οι μετοχές των UFJ Holdings και Mizuho Holdings ενισχύθηκαν κατά 4,7% και 2,31% αντιστοίχως.