Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2003 10:18

«Έφυγε» ο Tζιοβάνι Ανιέλι

Ο Τζιοβάνι Ανιέλι, επίτιμος πρόεδρος του ομίλου της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, απεβίωσε σήμερα το πρωί στο Τορίνο, σε ηλικία 81 ετών.

Από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες στην Ιταλία ο Ανιέλι μετέτρεψε τη Fiat σε ένα παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τον τελευταίο χρόνο η υγεία του Ανιέλι είχε επιδεινωθεί και είχε υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κηδεία του Τζιοβάνι Ανιέλι θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στη γενέτειρά του στο Βιλάρ Περόζα.

Ο θάνατος του Ανιέλι συνέπεσε με την χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η Fiat. Εβδομήντα μέλη της οικογενείας του είχαν συγκεντρωθεί μάλιστα στο Τορίνο για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο Τζιοβάνι Ανιέλι, ο παπούς του οποίου ίδρυσε τη Fiat το 1899, ανέλαβε το 1963 Γενικός διευθυντής της εταιρείας και το 1966 πρόεδρός της, ένα αξίωμα που διατήρησε επί 30 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια ο Ανιέλι αντιδρούσε στην πώληση της Fiat στην General Motors Μότορς και κάποιες φήμες περί θανάτου του πριν ένα χρόνο είχαν οδηγήσει στην ενίσχυση της μετοχής της εταιρείας, καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι χωρίς τον «πατριάρχη» της θα ήταν ευκολότερη η πώλησή της.

Πηγή: ΑΠΕ