Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2003 00:01

Ατακτη υποχώρηση...

Η ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜENΗ έκθεση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για το οπλοστάσιο του Ιράκ δεν εξουδετέρωσε τον φόβο του πολέμου στις διεθνείς αγορές, οι οποίες αντέδρασαν έντονα πιέζοντας τις μετοχικές αξίες σε νέα χαμηλά επίπεδα εξαετίας στην Ευρώπη.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το δολάριο υποχώρησαν άτακτα έπειτα από τη δήλωση του επιθεωρητή των ΗΕ, Χάνς Μπλιξ, πως το Ιράκ συνεργάσθηκε με το έργο των επιθεωρητών αλλά δεν απάντησε στα κενά που περιείχε η έκθεση της Βαγδάτης για το οπλοστάσιο της χώρας. Ο χρυσός εκτινάχθηκε πάνω από τα 370 δολάρια η ουγγιά, ενώ οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν λόγω φημών πως τα ΗΕ θα έδιναν κι άλλο χρόνο στο έργο των επιθεωρητών.

Στη Wall Street οι μετοχικές τιμές υποχώρησαν, με το δείκτη Dow Jones να «βουλιάζει» κάτω από το επίπεδο των 8.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Οκτωβρίου. Από τις μετοχές που σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν αυτή της Johnson & Johnson, μετά την είδηση ότι η εταιρεία θα επιβαρυνθεί με επιπλέον έξοδα στο τέταρτο τρίμηνο. Οι μετοχικές τιμές ανέκαμψαν προσωρινά μόνο, ενδοσυνεδριακά, μετά την είδηση ότι οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,2% το Δεκέμβριο, ενώ για ολόκληρο το 2002 έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 141,45 μονάδες, ποσοστό 1,74%, φθάνοντας στις 7.989,56 μονάδες. Απώλειες 16,87 μονάδων, ποσοστό 1,26%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.325,27 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με μεγάλες απώλειες στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας, με το Λονδίνο να υποχωρεί κάτω από τις 3500 μονάδες, χάνοντας το 3% της αξίας του, παραμένοντας σε πτωτική τροχιά για 11η διαδοχική συνεδρίαση. Η εξέλιξη αυτή κλόνισε τους επενδυτές που φοβήθηκαν προς στιγμή για την βιωσιμότητα των μετοχών του τομέα ασφαλειών, που όμως άντεξαν χθες.

Με απώλειες της τάξης του 3-3,5% έκλεισαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Χρηματιστές και αναλυτές συμφωνούν πως οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τα αμερικανικά ενεργητικά, κυρίως το δολάριο, ενώ συγχρόνως αμφισβητούν την οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ