Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2003 09:09

Γερμανία : Ανοδος του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

ΑΝΟΔΟ εκτιμάται να σημειώσει για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, τον Ιανουάριο, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στο 87,5 από το 87,1 που ήταν τον Δεκέμβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών, σύμφωνα με 31 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News.

Η βιομηχανική παραγωγή, οι παραγγελίες των βιομηχανιών για εξοπλισμό και οι εξαγωγές, κινήθηκαν ανοδικά τον Νοέμβριο. Η γερμανική οικονομία των δύο τρισ. δολαρίων, αναπτύχθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς σε περίπου μία δεκαετία το 2002. Στις ΗΠΑ, τον προορισμό του ενός πέμπτου των συνολικών εξαγωγών της Ευρώπης, οι κατασκευές έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 11 ετών τον Δεκέμβριο.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη ενδέχεται να κινηθεί ανοδικά για τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες τον Ιανουάριο και στη Γαλλία ενδέχεται να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών. Η Γαλλία είναι ο σπουδαιότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, η οποία προμηθεύεται το 14% των εξαγωγών της.

Το Ινστιτούτο Ifo το οποίο εδρεύει στο Μόναχο και επιχορηγείται από τη γερμανική κυβέρνηση ρωτά κάθε μήνα στελέχη των επιχειρήσεων για την παραγωγή, τις παραγγελίες, τα αποθέματα και τις θέσεις εργασίας. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης άγγιξε το 107,4 το Νοέμβριο το 1990. Το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έφθασε ήταν το 1982, φθάνοντας στο 76,7.

Η επίσημη ανακοίνωση για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο θα γίνει στις 10 π.μ., ώρα Φραγκφούρτης, στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδος.

Λ.Κ.