Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2003 10:13

Νέα πτώση στο Τόκιο

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων υποχώρησαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο κλείνοντας με απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Η σημερινή πτώση αποδίδεται στη νέα σημαντική υποχώρηση των αμερικανικών αγορών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/28/276959.htm , στις ανησυχίες που προκαλεί το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ καθώς και στην προειδοποίηση της Fujitsu σχετικά με τις πωλήσεις της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Παράλληλα, εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις στον κλάδο των τραπεζών για την αποκόμιση πρόσφατων κερδών.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση κατά 84,08 μονάδες ή 0,98% και διαμορφώθηκε στις 8.525,39 μονάδες. Οι συνολικές απώλειες του παραπάνω δείκτη κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις αγγίζουν το 3%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 841,12 μονάδες μειωμένος κατά 1,05% ή 8,91 μονάδες.

Η μετοχή της Fujitsu υποχώρησε κατά 2,19%. Η κορυφαία εταιρεία κατασκευής Η/Υ στην Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου οι ζημίες της περιορίστηκαν στα 24,9 δισεκ. γιεν (210,1 εκατ. δολ.) από 106 δισεκ. γιεν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001.

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της στο σύνολο του έτους, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις αρχικές της εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα κέρδη.

Απώλειες άνω του 2% κατέγραψε και η μετοχή της Hitachi αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Πτώση (1,22%) σημείωσε και ο τίτλος της Sony κλείνοντας στα 4.850 γιεν, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. H παραπάνω εταιρεία θα δημοσιοποιήσει τα τριμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα την Τετάρτη.

Πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε προσελκύσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Η μετοχή της Mizuho Holdings υποχώρησε κατά 5,34% οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών σε πτώση 1,56%. Σημειώνεται ότι τα συνολικά κέρδη της παραπάνω μετοχής την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξαν το 18%.