ΜΕΓΑΛΗ άνοδο παρουσίασαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εν αναμονή της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου.
Επίσης, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι θετικές προοπτικές για τη φαρμακοβιομηχανία Merck & Co. συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος.
Οι φόβοι, ωστόσο, του πολέμου έγιναν πιο έντονοι εν όψει της ομιλίας Μπους, στο πλαίσιο της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προετοιμάσει τους πολίτες για πιθανό πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ θα αναφερθεί εκτενώς και στα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 99,28 μονάδες, ποσοστό 1,24%, φθάνοντας στις 8.088,84 μονάδες. Με άνοδο 16,91 μονάδων, ποσοστό 1,28%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.342,18 μονάδες.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φλερτάρισαν με τη 10η διαδοχική συνεδρίαση απωλειών χθες παρ' ότι βρήκαν κάποια στηρίγματα στα κέρδη που κατέγραψαν οι μετοχές μεγάλων εταιρειών κοινής ωφέλειας και ενέργειας.
Οι περισσότεροι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με οριακές μεταβολές, αντανακλώντας τη διστακτικότητα των επενδυτών να τοποθετηθούν στην αγορά εν αναμονή της κρίσιμης ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στο κογκρέσο.
Εμπειρογνώμονες επισήμαναν, ωστόσο, ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις της αγοράς γίνονται ολοένα πιο ελκυστικές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι επενδυτές πρέπει να σπεύσουν μαζικά σε αγορές μετοχών.
«Τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ πιθανότατα θα οδηγήσουν σε νέο γύρο μείωσης της κερδοφορίας και με την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια είναι λογικό να είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Σολ Χένρι της UBS Warburg.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν αμετάβλητοι με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης του 12,4% στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις.
Χαρακτηριστικό της αστάθειας που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στα χρηματιστήρια είναι το γεγονός πως ο δείκτης έχει καταγράψει διψήφια ποσοστά κερδών ή απωλειών σε διάστημα δεκαήμερου σε 26 διαφορετικές περιπτώσεις από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι σήμερα. Παρόμοιες μεταβολές είχαν σημειωθεί μόλις 15 φορές τα προηγούμενα εννέα χρόνια, εκ των οποίων οι 13 ήταν την περίοδο της κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση του αντισταθμιστικού ταμείου LTCM το 1998.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ