Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να οδηγείται στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων. Μετοχές εταιρειών κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως της Fanuc Ltd. σημείωναν απώλειες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία μειώθηκε απροσδόκητα.

«Ακόμα δεν υπάρχουν σημάδια αύξησης της ζήτησης και αυτό θα επηρεάσει τα αποτελέσματα των εταιρειών», όπως των εξαγωγικών, ανέφερε ο Sadaharu Nagumo, ο οποίος διαχειρίζεται 675 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Japan Investment Trust Management Co., συμπληρώνοντας : «Εάν οι εταιρείες δεν δουν αύξηση των κερδών τους δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε δαπάνες».

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,8% φθάνοντας στις 8.370,52 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες του 3% κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, στις 12:56' μ.μ. τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 1,4%, φθάνοντας στις 829,34 μονάδες.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 2,3%, εμφανίζοντας σημαντικές απώλειες, πλησιάζοντας στις μεγαλύτερες που είχε εμφανίσει στις 11 Οκτωβρίου. Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 3,5 μηνών.

Οι δείκτες στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία κινούντο επίσης πτωτικά, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες σημείωναν άνοδο. Μικρή διαφοροποίηση εμφάνιζαν οι δείκτες στην Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα.