Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2003 07:03

Ιαπωνία : Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο

Απροσδόκητη μείωση εμφάνισε για τέταρτο μήνα, τον Δεκέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, καθώς οι κατασκευαστές περιόρισαν αυτήν τους τη δραστηριότητα λόγω της μείωσης της ζήτησης διεθνώς.

Η παραγωγή υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του Νοεμβρίου (εποχιακώς προσαρμοσμένη) σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και Εμπορίου της χώρας.

Συνολικά 31 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News προέβλεπαν αύξηση της παραγωγής κατά 0,1%. Για ολόκληρο το 2002 η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε κατά 1,4%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 15 ετών.

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη φέτος, καθώς εταιρείες, όπως η Toyota Motor Corp. μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός χώρας για φθηνότερα εργατικά χέρια και μείωση του κόστους μεταφορών δια της θαλασσίας οδού.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις η παραγωγή τον Ιανουάριο στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα σημειώσουν αύξηση 2,1% και θα διαμορφωθεί υψηλότερα από τις προβλέψεις του περασμένου μήνα. Τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή ωστόσο, εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,1%.